Ultrasi, homofobija, rasizam...

Istraživanje BBC-a: Navijačima seksualna orijentacija nogometaša ne predstavlja problem

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Čak 71 posto ispitanih nogometnih navijača smatra da bi klubovi trebali educirati navijače o homofobiji.

LONDON – Sportaši homoseksualne orijantacije ne bi se trebali bojati to otkrivati, pokazalo je istraživanje javnog mišljenja BBC-a čiji su rezultati pokazali da 82 posto ispitanika ne bi odustalo od svog kluba ako bi potpisao ugovor s osobom koja osjeća privlačnost prema istom spolu. No istovremeno, istraživanje BBC-a, u kojem je ispitano 4.000 osoba, pokazalo je i da bi osam posto ispitanika prestalo navijati za svoj omiljeni klub da znaju da je klub potpisao ugovor s homoseksualnom osobom. A 50 posto nogometnih navijača je izjavilo da je čulo homofobne uzvike na utakmicama, za razliku od 59 posto koji su čuli rasističke uzvike.Međutim, 71 posto nogometnih navijača smatra da bi klubovi trebali educirati navijače o homofobiji.

Stajalište navijača o nogometašima homoseksualcima i dalje je razlog za zabrinutost Engleskog nogometnog saveza (FA).


Naime, predsjednik FA-a Greg Clarke izjavio je prošli tjedan pred Odborom za kulturu, medije i sport da ne bi htio poticati nogometaše da javno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji.


Clarke je kazao kako ga je »sram« jer postoje nogometaši koji se »ne osjećaju sigurno« da otvoreno govore o svojoj seksualnoj orijentaciji te je obećao čvrstu borbu protiv homofobnog ponašanja na utakmicama.




Bivša zvijezda Blackburna i Celtica Chris Sutton je osam posto ispitanika, koji bi odustali od navijanja za omiljeni klub ako bi klub doveo homoseksualca u svoje redove, opisao kao »pećinske ljude«.


»Seksualna orijentacija ne bi smjela biti problem na radnom mjestu. Rad u nogometnom klubu je kao i drugdje. Igrači s kojima sam ja igrao ne grizu«, kazao je Sutton za BBC.


»Tih osam posto ne bi smjelo ući na stadion. Nije normalno u našem društvu da takvi ljudi mogu diktirati smije li netko reći koji spol voli«, dodao je Suutton koji je 1995. godine s Blackburnom osvojio naslov engleskog prvaka.


Bivši njemački reprezentativac Thomas Hitzlsperger je vjerojatno najpoznatiji profesionalni nogometaš koji je otvoreno progovorio o svojoj seksualnoj orijentaciji, ali je pričekao da ode u igračku mirovinu.


Jedini primjer otkrivanja seksualne orijentacije u profesionalnom nogometu u Engleskoj je i dalje Justin Fashanu koji je to učinio 1990. godine.


Na žalost, talentirani napadač nakon što je to učinio nije mogao naći svoje mjesto u 12 klubova kroz koliko ih je prošao u sedam godina i na kraju je 1998. u dobi od 37 godina počinio samoubojstvo.