Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
18. listopada 2019.
Slavni glazbenik

Sir Elton John: Živa ikona svjetske pop kulture

Sir Elton John: Živa ikona svjetske pop kulture
Sir Elton John: Živa ikona svjetske pop kulture
Autor:
Objavljeno: 27. ožujak 2018. u 12:17 2018-03-27T12:17:46+02:00

U svojoj dugoj karijeri  Elton John je prodao više od 250 milijuna primjeraka svojih albuma. Dobio je pet Grammy nagrada, pet Brit Awardsa, nagradu Tony, jedan Zlatni globus i jednog Oscara

Ako vam kažemo da u nedjelju Reginald Kenneth Dwight rođen 25. ožujka 1947. godine u Londonu slavi rođendan vjerojatno vas to uopće neće zanimati ni potaknuti na čitanje ovog teksta. No ako vam kažemo da je njegovo umjetničko ime Elton John vjerojatno ćete ovaj članak pročitati sa popriličnim zanimanjem. Što reći o Eltonu Johnu a da nije već napisano? Svima je poznato da je ova osebujna živa ekscentrična ikona svjetske pop kulture pjevač, tekstopisac, skladatelj, producent i glumac.

I još mnogo štošta. Može ga se glazbeno svrstati i u pop, i u rock, posebice u glam rock. Koristi dva instrumenta: prepoznatljiv glas i klavir na kojem je pravi virtuoz. Sa samo 11 godina dobio je stipendiju za Kraljevsku glazbenu akademiju. Karijera mu se proteže od 60-tih do danas. A i još će. U svojoj dugoj karijeri Elton John je prodao više od 250 milijuna primjeraka svojih albuma. Dobio je pet Grammy nagrada, pet Brit Awardsa, nagradu Tony, jedan Zlatni globus i jednog Oscara (za filmsku glazbu za pjesmu iz animiranog filma »Kralj lavova«). Svi znaju za njegove hit pjesme poput »Rocket Man«, »Tiny Dancer«, ili »Candle in the Wind«. Za nabrajanje svih ostalih njegovih hitova koji su redovno punili vrhove top lista nemamo dovoljno prostora.

SVOJ zasad jedini nastup u Hrvatskoj Sir Elton John je održao je 8. srpnja 2009. godine u pulskoj Areni u okviru »Histria festivala« kojeg su godinama uspješno organizirali otac i sin, Bashkim i Arian Shehu.

Časopis »Rolling Stone« stavio je Eltona Johna na 49. mjesto liste 100 najvećih glazbenika svih vremena, a 1994. godine dobio je svoje mjesto u Rock and Roll Hall of Fame. S tekstopiscem Berniejem Taupinem stvorio je preko 30 albuma prije no što su se umjetnički razišli. Časopis »Billboard« proglasio ga je najuspješnijim muškim solo umjetnikom na spisku »Hot 100 Top All-Time Artists«. Ukupno gledano je na trećem mjestu (Beatlesi su na prvom, a Madonna na drugom).

Krajem 80-ih uključuje se u borbu protiv AIDS-a. Godine 1992. osniva fondaciju »Elton John« za borbu protiv AIDS-a. Godinu dana kasnije počeo je organizirati Academy Award Party, jednu od zabava nakon Oscara koja je s vremenom postala najpoznatija te vrste u holivudskoj filmskoj industriji. Fondacija je od svog osnivanja do danas sakupila preko 200 miliona dolara.

ELTON John poznat je po svojoj velikoj kolekciji ekscentričnih naočala i skupocjenih automobila (Rolls-Royce, Ferrari, Jaguar, Aston Martin V8 Vantage, Bentley). Elton je nastupao i na raznim kraljevskim događajima poput sprovoda princeze Dijane u Vestminsterskoj opatiji 1997. godine i koncerta kojim se obilježavao dijamantski jubilej (60 godina vladavine) Elizabete II ispred Bakingemske palače deset godina kasnije. Godine 1998. britanska kraljica dodijelila mu je titulu Sir.

Elton John je jako pomogao našim dečkima Stjepanu Hauseru i Luki Šuliću odnosno »2Cellos« da postanu globalna glazbena senzacija. Nakon njihovog početnog ogromnog uspjeha s obradom pjesme »Smooth Criminal« Michaela Jacksona Eltona Johna je među prvima oduševio njihov talent. Ponudio im je suradnju i već nakon prve probe pozvao ih je da mu se pridruže na svjetskoj turneji »The Million Dollar Piano«. Nastupali su kao predgrupa, ali i kao prateći glazbenici. Uoči Eltonova izlaska na pozornicu publiku su zagrijavali izvedbama svojih hitova s albuma prvijenca »2Cellos«. S Eltonom Johnom »2Cellos« su zajedno odradili pedesetak koncerata.

ELTON John se oženio 2014. godine za svog dugogodišnjeg partnera Davida Furnisha. Odmah nakon promjene zakona kojim je Velika Britanija dopustila sklapanje istospolnih brakova svoje civilno partnerstvo koje je trajalo od 2005. godine pretvorili su u brak. U međuvremenu su posvojili dva dječaka, Zacharyja i Elijaha, koje im je rodila surogat majka. Bračnoj ceremoniji prisustvovali su mnogi slavni uzvanici poput Davida i Victorije Beckham i glazbenika Eda Sheerana.

S majkom Sheilom Farebrother Elton je imao vrlo problematičan odnos i bio je u svađi punih sedam godina pred kraj njenog života. Nisu uopće razgovarali, no Elton se o njoj ipak financijski brinuo. Elton joj je ipak bio poslao cvijeće za njen devedeseti rođendan. Lani je preminula u 93. godini.

Sir Elton John donio je odluku o prestanku nastupa na turnejama zbog godina. Nakon oproštajne turneje svoje bi nastupe ubuduće ograničio samo na povremene nastupe u Las Vegasu gdje sada i živi. U okviru svjetske oproštajne »Farewell Yellow Brick Road Tour« Elton John će najbliže nama nastupiti sljedeće godine u Beču, Veroni i Grazu. U Beču će nastupiti u dvorani Stadthalle 1. i 2. svibnja, u veronskoj Areni 29. i 30. svibnja, a u Grazu 3. srpnja 2019. godine. »Farewell Yellow Brick Road Tour« kreće 8. rujna ove godine i u četiri godine u okviru te oproštajne turneje Elton John će održati oko tri stotine koncerata.

PRIJE desetak dana Elton John dao je svoj blagoslov za odabir Tarona Egertona za ulogu u biografskom filmu o njegovom životu. Uskoro kreće snimanje biografskog filma »Rocketman«, koji će donijeti priču o životu ovog glazbenika, a posebno će biti usmjeren na period od njegovog ranog uspona do slave sve do liječenja od ovisnosti o drogama i alkoholu tijekom devedesetih. Producent filma je David Furnish, suprug Eltona Johna. On je otkrio kako je pjevač već poslušao Egertonove snimke te je oduševljen njegovom izvedbom. Zanimljivo je da smo Egertona zapravo već imali prilike čuti kako pjeva jedan hit Eltona Johna i to u animiranom filmu »Sing« gdje je pjevao legendarnu Eltonovu pjesmu »I'm Still Standing«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.