Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 3
Sutra: 13° 13° 3
22. veljače 2020.
Klikabilno i lajkabilno

Komentar Kauč perspektiva Siniše Pavića: U polju hibrida

Kauč perspektiva Siniše Pavića: U polju hibrida
Kauč perspektiva Siniše Pavića: U polju hibrida
Autor:
Objavljeno: 2. prosinac 2017. u 21:21 2017-12-02T21:21:00+01:00

Što je bilo nekad, a što je sad. Kako je bilo tada, a kako je sada. Goran Milić ponovno jaše. Vidi se tu djelo onog koji u nogama ima utakmica i utakmica, a opet nikad nije toliko naslonjen na minuli rad da ne bi makarsku rivijeru snimio i dronom. Ali, u trenu kad se u kadru pojavi Zdravko Tomac i krene spominjati komitete partijske, sve dobiva čudan neki prizvuk. Ima li, zapravo, sve to smisla, ta potraga za odgovorom što je i kad je bilo bolje i ti 'humorni' dijelovi serijala za kojih se glumci preko spomena blokiranih građana, u čas nađu na terenu gastarbajtera i UDBE.

Od svega Goran Milić zna napravit valjan proizvod, nije to tajna i to se očekuje, ali nekako je, barem se nakon prve epizode čini, pamtljivije bilo ono brojanje koraka po hodniku ogromnog poljskog hotela kada je onomad išao na istok i zapad, nego ova šetnja Hrvatskom za koje je nemoguće izbjeći tu našu i vašu priču, ako se uopće htjelo. Možda je podsvijest kriva, ili je i doajena mrvu ulovila želja da mu uradak bude, štono bi se reklo, klikabilan, iliKauč perspetkiva Siniše Pavića. A kad je tako, kud ćeš i bolje nego u kadar gurnuti i Tomca.

DRUGO nešto tu, međutim, upada tu u oči. Javni nam se servis upeo Milićev serijal »Tada & sada – Hrvatska« reklamirati na sva zvona, ponosan na svoju koproducentsku ulogu i arhiv iz kojeg je autor crpio materijal. Malo je to, narodski rečeno, prodavanje muda pod bubrege. Odavna, naime, Milić nije djelatnik HRT-a i serijal je ponajprije, ako ćemo pravo, Al Jazzera uradak. Ili se to Milić vratio da se ni ne zna!? Zašto je Milić onomad otišao, zašto se sada na mala vrata vraća, baš kao i još mali milijun pitanja koji počinju sa zašto ostaju tu bez odgovora. Možda i zato jer bi trebalo odgonetnuti, kazati, priznati što je to bilo nekad, a što je to sad. Ma, nema za to volje.

Nego, kad smo već kod Milića, naše povijesti i sadašnjosti, dobra je spoznaja da je tu negdje oko Prisavlja odavno stasao Robert Knjaz. Valja to imati na umu, činjenicu da nam je izostanak svakog sustava podario visprena autora koji uredno isporučuje prave male TV bisere. Epizoda »Hrvatskih velikana« o Nikoli Tesli bila je, slikovito rečeno, taman takva i toliko dobra da je moraš na tren škicnuti, poslušati, čak i kad te rokovi tjeraju da čitaš lektiru! Jest, repriza je, ali vrijedi svakog ponavljanja, jednako kao i serijal »Republika« Domagoja Burića.

TADA i sada … Na vijestima hibridni rat i 26 minuta(!?) dug stand up ministra obrane ljutog na novinare. U »Pressingu« N1 televizije violinist Ilčić, kod Milića Zdravko Tomac, a na portalima vijest da bi moglo biti kako je HRT ostao bez prava prijenosa nekih budućih velikih nogometnih smotri taman da mu Svjetsko prvenstvo u Rusiji bude posljednje njegovo vrijedno pretplate. Eto ga opet; tada i sada. Tada se znalo tko je i što je javni servis. Sada se strepi od kojekoga.

Na 'stolu' naoko svega, da se na koncu ipak i opet posegne za Milićem, ako ništa nostalgije radi. Onako kako se poseže za A stranom HRT-a, glazbe radi, uspomene radi, podsjećanja radi na dane ponosa i slave, kako od pjesama tako i od demonstracije show sile javnoga servisa. Zdravko Čolić kad ušeta u studio, nema tu onda i sada, ima samo Čola.

Nego, hibridni rat i tek jedno Otvoreno ne bi li se pokušalo objasniti da se tu ne radi o vrsti kukuruza. Onda, prije, bar tog hibridnog ratovanja nije bilo, ili se samo nije smjelo o njemu govoriti. Sada od njege drhte i premijer i ministri mu, poglavito onaj obrane. Smrtić je smrtno ozbiljan vodio to Otvoreno. Ma, kog' briga kad je u studio sjedio i Robert Kopal! Na državnom tajniku MUP-a poštucana brada, kosa zalizana u razdjeljak, prsluk i vunena kravata, naočale retro a moderne. Drona mu, to je to, hibrid stilski koji sugerira da je Doc Holliday tu, među nama!

HIBRID… Na RTL intervju s Marom Tomašević, suprugom župana požeško-slavonskog. Suznim očima kazuje kako je uzaludno prijavljivati zlostavljenje, boriti se s jačim. Na HRT-u dodjela nagrada hrvatskog glumišta. Urša Raukar založila se za druge, drugačije, drugotne.

Mladi umjetnici Romi, Sindirala Bobarić i Siniša Senad Musić, primili su nagradu za svoj rad, predstavu koja priča o netoleranciji. Kako je to lijepo napisala Barbara Matejčić na Tportalu, dobili su priznanje od istog onog mainstreama koji im uredno ne da blizu. Važno je zato još uvijek da televizije ima. Važno je da nas katkad podsjeti da štošta još nismo riješili kako valja. Ma, umjesto toga oni bi se igrali hibridnoga rata...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.