Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
29. siječnja 2020.
Kraljevsko krštenje

Harry i Meghan razljutili britansku javnost: 'Ili neka sami plate kuću, ili neka igraju igru kako se igra'

FOTO/Instagram, Sussexroyal
FOTO/Instagram, Sussexroyal
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 9:23 2019-07-07T09:23:22+02:00

Najnovija kritika je upućena protiv ideje da roditelji žele privatno krštenje za Archieja, što bi britanske porezne obveznike stajalo 2.4 milijuna funti.

LONDON - Vojvoda i vojvotkinja od Sussexa roditelji su tek nekoliko mjeseci, ali već su optuženi da se ponašaju previše zaštitnički, prenosi CNN. Najviše im je kritika upućeno zbog toga što malu bebu Archieja drže van javnosti. 

Najnovije otkriće nije samo je povećalo kritike. Riječ je o tome da roditelji žele privatno krštenje za Archieja, što bi britanske porezne obveznike stajalo 2.4 milijuna funti. Javnosti nije bitno niti što su "kraljevska krštenja" inače tradicionalno privatne ceremonije. Posljednjih su godina dozvoljavali kamerama da zabilježe trenutke dolazaka obitelji i gostiju, što je bio slučaj i prilikom krštenja Georgea, Charlotte i Louisa. 

Ove subote, Harry i Meghan su dogovorili kompletno privatnu ceremoniju koju će voditi nadbiskup Canterburyja u kapelici unutar dvorca Windsor. Buckhingamska palača je objavila da će ceremoniji prisustvovati i Princ od Walesa s Vojvotkinjom od Cornwalla, te Vojvoda i Vojvotkinja od Cambridgea. 

Palača neće službeno potvrditi tko će još prisustvovati, iako je izvor za CNN rekao da je pozvano više od dvadeset i pet članova obitelji i prijatelji. 

Medijima neće biti dozvoljeno fotografiranje, već će taj zadatak odraditi osobni fotograf kraljevskog para, Chris Allerton. Iste će objaviti nakon službe. Službene fotografije će napraviti u prostoriji Buckinghamske palače - "Green Drawing Room". Iz palače dodaju da će Archie nositi ručno rađenu repliku kraljevske odjeće za krštenje. Originalno je napravljena 1841. godine i korištena je za sva kraljevska krštenja, uključujući i ono samekraljice. 2008. godine je prvi put korištena replika, za krštenje unuka kraljice Elizabete II., Jamesa. Kraljica je uposlila Angelu Kelly (osobnu dizajnericu) da napravi repliku zbog očuvanja originala. Odjeća je izrađena od čipke "Honiton" i satena. 

Bijesna javnost i mediji

Odluka da će krštenje biti privatno, privukla je veliku količinu kritika od strane javnosti i britanskih medija. Daily Telegraph piše da: "Meghan ne može zahtjevati privatnost za bebu Archiea i pritom od javnosti zahtjevati da plaća životni stil njezine obitelji. 

Požalio se i Sunday Times koji je citirao kraljevsku biografkinju Penny Junor: "Ne mogu igrati na dvije strane. Ili neka budu potpuno privatni, plate vlastitu kuću i nestanu iz javnosti, ili neka igraju igru onako kako se igra". 

U priču su se komentarima uključili i političari. Član Parlamenta Luke Pollar za CNN je rekao da nedavno ponašanje kraljevskog para otvara pitanja. "Kada uzimate milijune funti od građana - koje se mogu uložiti u škole i bolnice - da bi renovirali luksuzne palače, morate se upitati - što javnost dobiva zauzvrat?"

Pollar kaže da me vidi problem što kritičari ispituju kako se troši novac građana. Izrazio je zabrinutost da Meghan i Harry pokušavaju "i sačuvati i pojesti tortu". 

"Žele novac građana za njihov životni stil, ali ne žele javne dužnosti koji idu uz to, a to je pitanje koje se pravilno i postavilo. Mislim da je ovo šansa da vidimo - je li ponašanje kraljevske obitelji pravilno? I u vrijeme kada nema novaca za javne usluge, je li svaka potrošena lipa pravilno potrošena?", pita se Pollar. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze