Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Glazbeni festival

Kastafsko kulturno leto: Evo tko je osvojio nagrade na ČAnsonfestu

snimio Marko GRACIN
snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 23:25 2018-08-31T23:25:00+02:00

Ove godine uvedene su dvije nove nagrade: Nagrada za najboljeg kantautora i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar

Najbolje skladbe pristigle na natječaj 14. ČAnsonfesta borile su se za četiri novčane nagrade Festivala. Sudeći po reakcijama oduševljene publike, ali i po mišljenju žirija, ove je godine najbolju pjesmu imao Neven Barac. Njemu je za kantautorsku pjesmu "Čovik" pripala Nagrada publike, a osvojio je i jednu od dviju novih; ove godine uvedenih, nagrada: prestižno festivalsko priznanje Nagrada za najboljeg kantautora.

Glavna nagrada žirija, ona za najbolju skladbu - ČAnsonu - otišla je u Roberta Funčića, izvođača te autora glazbe i stihova skladbe "Crni facoul".

Nagrada za najbolji tekst pripala je Vjekoslavi Jurdana, autorici stihova pjesme "More j' z morun" koju je otpjevala Martina Majerle. Nagradu za najbolju interpretaciju zaslužila je kantautorica Elis Lovrić. Ona se na festivalu predstavila pjesmom "Se ca je".

Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar, pripala je Hrvoju Hegedušiću za pjesmu "Bela nedeja" za koju je on napisao glazbu, a Ljerka Šemeš stihove.

Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno je Radio Istra dodijelio Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg festivala. U 2017. godini to je bila pjesma Maura Staraja »Ako jutra oči ne otpren« koja je prošle godine osvojila Nagradu publike.

Četrnaestim festivalom čakavske šansone ČAnsonfestom, održanim u Školskoj sportskoj dvorani Matija Katalinić, završilo je 27. kastafsko kulturno leto. 

Na ovogodišnjem ČAnsonfestu predstavljeno je devetnaest novih skladbi koje su izveli: Hrvoje Hegedušić, Igor Brešan, Robert Funčić, Neven Barac, Lado Bartoniček, Duško Jeličić, Martina Majerle, Damir Vrbljanac, Diego Zulijani, Branko Barbir, Nina Fakin, Mensur Puhovac i Vendi Pogorelić, Dino Antonić, Zemir Delić, Elis Lovrić, Lucija Rajnović, Francesco Squarcia, Katja Budimčić i Nevia Rigutto.

Program je vodila Irena Grdinić kojoj se na samom početku festivala pridružio jedan od članova žirija, Mario Lipovšek Battifiaca s kojim je otpjevala splet vječnih pjesama neprežaljenog Olivera Dragojevića.

Zapjevali su i članovi žirija Kostadinka Velkovska i Željen Klašterka.

Izvođače je pratio festivalski orkestar u kojem su bili: Nataša Veljak, Aleksandar Valenčić, Mihalj Ivković, Zvonimir Radišić, Damjan Grbac i Tonči Grabušić.U kratkoj pauzi između pjesama predstavio i Sven Sušanj, unuk članice žirija Vlaste Sušanj Kapićeve, koji je odrecitirao pjesmu kastavske pjesnikinje Đurđe Grujičić.

Elis bez ozljeda

Istarska pjevačica Elis Lovrić doživjela je nezgodu pri silasku s pozornice. Glazbenica koja se jučer vratila s turneje po Brazilu poskliznula se na stepenicama, no srećom sve je prošlo bez većih ozljeda.

Prije natjecateljskog dijela programa tajnica Udruge Kastafsko kulturno leto Hani Mohorovičić Srdoč uručila je prigodne darove inicijatorima i organizatorima festivala Saši Matovini i Sanjinu Mandičiću, dok je zamjenik kastavskog gradonačelnika Dean Jurčić zahvalio svima koji stvaraju pjesme za ČAnsonfest te vjernoj publici koja ga prati sve ove godine.

Dok su se zbrajali glasova publike i iščekivalo proglašenje pobjednika, publiku je zabavljao ansambl Intermezzo, glumac Zlatko Vicić, Mensur Puhovac i Mladen Lenac.

Najbolje skladbe pristigle na ovogodišnji natječaj borile su se za četiri novčane nagrade Festivala, a to su Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike.

Snimio Marko GRACIN

Ove godine uvedene su dvije nove nagrade: Nagrada za najboljeg kantautora i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu čiji pokrovitelj je Pomorski radio Bakar.

Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, Radio Istra tradicionalno je dodijelio Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg festivala.

O slavljenicima na 14. ČAnsonfestu čitajte sutra na našem portalu te u nedjelju u tiskanom izdanju Novog lista. 

Snimio Marko GRACIN

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.