Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Miljenici publike

Tri tenora s MIK-a: Ako izgubimo jezik, izgubili smo sve

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 5. srpanj 2017. u 21:54 2017-07-05T21:54:53+02:00

Voljen Grbac, Joso Butorac i Edi Šegota slavili su na finalnoj večeri MIK-a u Rijeci, te u sveukupnom poretku. Iako dodaju kako je drugoplasirani Mladen Grdović veća zvijezda od svih na MIK-u, ali i njihov dugogodišnji prijatelj, publika je rekla svoje. Prisjetimo se, 2006. godine zajedno s Mirkom Cetinskim slavili su s pjesmom »Prošeći se z manun po Kvarneru«.

– Ta je skladba postala svojevrsna himna novog MIK-a, otkad ga je preuzeo Andrej Baša te je postala jedna od najprepoznatljivijih pjesama, ističu Voljen Grbac i Joso Butorac. Na prijedlog direktora Festivala Andreja Baše, Robert Grubišić je napisao, odnosno uglazbio tekst koautora Roberta Pilepića i Voljena Grpca.

Kako ističu, Edi Šegota je jedan od najboljih hrvatskih tenora, a iako ga publika zna uglavnom kao prvog tenora Klape Cambi iz Kaštel Kambelovca, on je rođeni Riječanin s Vežice. Također, vrlo je samozatajan, te ga publika više poznaje po glasu nego po imenu.

Izmjena u finalu

– »Živet će vavik naša beseda« je svojevrsna nasljednica pjesme »Prošeći se z manun po Kvarneru«, a zapravo je još jača i ima veću težinu jer je beseda temelj svega. Ako izgubimo jezik, izgubili smo sve. Jezik je duh i iskon, dodaje Voljen Grbac.

U finalnoj večeri MIK-a Edija Šegotu je zamijenio tenor Klape Vinčace, Dado Baričević koji je, kako Butorac i Grbac ističu, odmah prihvatio poziv čim je čuo pjesmu, te nije bilo dileme da će bilo kakvi problemi i oscilacije izostati. Baričeviću su silno zahvalni jer je uskočio kada je Šegota, zbog opravdane spriječenosti, morao izostati s nastupa finalne večeri.

– Dado Baričević je inače jedan od najboljih hrvatskih tenora. Klapa Vinčace je svojevrstan nasljednik Klape Crikvenica, a zamijenio je i Vinka Cocu u Fortunalu, ispričao je Voljen Grbac.

Voljen Grbac i Joso Butorac poznaju se već dugi niz godina i uspješno surađuju. Joso Butorac je prošle godine osvojio nagradu za 20 godina sudjelovanja na MIK-u. Godine 2015. ova su dva tenora pobijedila na Festivalu pjesmom »Tu san rojen«, a prošle je godine Butorac slavio pjesmom »Ružica«.

– Joso je još bolji od Real Madrida u Ligi prvaka, uz smijeh je dodao Grbac objašnjavajući da je zaključno s finalnom večeri MIK-a 2017. godine, Butorac slavio treću godinu zaredom. Što se tiče Roberta Grubišića, koji je autor njihove tri zajedničke pjesme, dodaju da se radi o najtrofejnijem autoru na MIK-u. Kako godišnje nastaje jako puno pjesama koje slave Dalmaciju, Voljen Grbac predložio je Mirjani Bobuš da napišu himnu Kvarneru te je tako nastala »Prošeći se z manun po Kvarneru«, pobjednica MIK-a 2006. godine. Grubišića nazivaju novim Nellom Milottijem. Mikovsku publiku smatraju vrlo tradicionalnom, te ističu kako su njih dvojica i Grubišić našli pravi recept za uspjeh na MIK-u.

Pjevne melodije

Ono što se publici najvjerojatnije sviđa kod njihovih pjesama su vrlo pjevne melodije.

– Najbolja je pjesma ona koju publika čuje na festivalu i već je idući dan pjeva, dodaje Grbac. Mnogi mikovski evergreeni su tek nakon dužeg vremena dobili zasluženu slavu i prepoznatljivost. Tako je legendarna »Vilo moja« u izvođenju Vinka Coce i Klape Krk na MIK-u 1997. godine završila tek na šestom mjestu.

Kako pričaju Joso Butorac i Voljen Grbac, uvijek bi napravili uslugu jedan drugome te se uvijek međusobno pohvaljuju.
– Jedine nagrade koje Joso nije dobio od Novog Vinodolskog su ulica i trg, šali se Voljen Grbac.

Na ovogodišnjem MIK-u nastupilo je i nekoliko mladih koje Voljen Grbac i Vivien Galletta podučavaju solo pjevanju, uključujući debitanticu Ninu Fakin koja je osvojila 2. mjesto publike te najboljeg interpretatora Antonija Krištofića.

Bilo bi im vrlo drago da nastave suradnju s Edijem Šegotom, međutim, sve ovisi o već dogovorenim obvezama. Za sada imaju u planu ljeto provesti radno jer već imaju dogovoreno podosta koncerata, a što se tiče ponovnog nastupa na MIK-u, zagonetno zaključuju – tko zna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.