Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
14. listopada 2019.
Glazbeni vrtuljak

Raspjevani klinci na Dječjem mikrofonu

Antonio Krištofić / Snimio Vedran KARUZA / Nla rhiva
Antonio Krištofić / Snimio Vedran KARUZA / Nla rhiva
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2015. u 17:29 2015-09-02T17:29:36+02:00

Dječji mikrofon bit će održan 3. i 4. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19 sati

RIJEKA Kreativno-edukativni centar Glazbeni vrtuljak u Rijeci organizira pjevačko natjecanje Dječji mikrofon, namijenjeno pjevački nadarenoj djeci i mladima. Prvi put se održao u lipnju prošle godine u HKD-u na Sušaku, a pobjednica 1. Dječjeg mikrofona bila je Mia Negovetić, koju je hrvatska javnost imala prilike upoznati kao izvođačicu himne na svečanoj proslavi Oluje. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu samih mladih pjevača. Riječ je o polaznicima osnovnoškolskih zborova, glazbenih škola, pjevačkih tečajeva i ostalih srodnih aktivnosti koji su ukazali na nedostatak solo nastupa, ali i uzbudljivih natjecanja.

– U brojnim dječjim zborovima u Rijeci velik je broj djece koja imaju iznimne scenske i pjevačke sposobnosti, no zbog prirode zborskog pjevanja nisu uvijek u mogućnosti istaknuti se u onoj mjeri u kojoj bi to možda željeli. Osnovna ideja Dječjeg mikrofona je osigurati pjevački nadarenoj djeci, djeci zaljubljenoj u pjesmu i pjevanje priliku da pokažu talente i sposobnosti, da se uz glazbu druže, ali i da osjete natjecateljski duh, te sklope nova prijateljstva. Audiciji održanoj u svibnju ove godine pristupilo je preko 40 djece od kojih je stručni žiri izabrao 20 polufinalista i 10 direktnih finalista – ukupno 30 djece koji će nastupiti na natjecanju, poručuju organizatorica Suzana Štefanić i voditeljica programa Jelena Fabijan.

Dječji mikrofon bit će održan 3. i 4. rujna u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku s početkom u 19 sati. Samome natjecanju prethodila je ljetna vokalna radionica, također pod organizacijom  Glazbenog vrtuljka. Voditeljice individualnih satova na radionici bile su vokalne trenerice Ana Jakšić, Katarina Jurić dok je grupne satove vodila Ana Matušan.

Polufinalna i finalna večer sastoje se od natjecateljskog djela u kojem svaki solist pjeva jednu pjesmu i revijalnog djela na kojem nastupaju glazbeni gosti, a za vrijeme kojeg stručni žiri odlučuje o pobjednicima.

Stručni žiri dodijelit će tri nagrade za najbolje pjevače (kriteriji: intonacija, interpretacija i scenski nastup), te nagradu za najbolju interpretaciju, a jednom izvođaču prema glasovanju bit će dodijeljena i nagrada publike.

Gosti revijalnog dijela su Antonio Krištofić, Mia Negovetić, vokalna skupina Octachord, OŠ za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica, dječji zbor Tratinčice, Petra Bokulić, dobitnica nagrade za najbolju interpretaciju na prvom Dječjem mikrofonu. Stručni žiri čine Aleksandra Matić, prof. glazbe, dirigent, predsjednica KEC Glazbeni vrtuljak, Albert Petrović, glazbeni urednik Radio Rijeke, Doris Kovačić, prof. glazbene kulture, voditeljica PZM Josip Kaplan i RKZ Val, Alan Poropat, direktor festivala Mali veliki mikrofon u Buzetu i Antonio Krištofić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.