Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
14. prosinca 2019.
Ugodna noć

foto/video Pun Pavlinski trg zapjevao s Josom Butorcem i klapom Vinčace

Foto Marko Gracin
Foto Marko Gracin
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2019. u 22:11 2019-08-20T22:11:00+02:00

Mnogobrojna publika koja je zauzela sve terase kafića, ali i stajala uokolo uživala je u melodijama najljepših čakavskih pjesama

RIJEKA - Videl san svita i svita, ma kamo da san proša, srce san doma pušćal - pjevao je tako Joso Butorac na Pavlinskom trgu u sklopu manifestacije Noći riječkih trgova i plaža. Riječka ga je publika ipak dočekala nakon što je prvotni termin koncerta morao biti otkazan zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

Mnogobrojna publika koja je zauzela sve terase kafića, ali i stajala uokolo uživala je u melodijama najljepših čakavskih pjesama ovogodišnjeg pobjednika Melodija Istre i Kvarnera koji o našim užancama i našoj domaćoj besedi pjeva već više od 40 godina, tako da je bila riječ o pravoj večeri s primorskim štihom. 

Osim pjesama s kojima je do sada nastupao na MIK-u i koje su publici i više nego poznate budući da su pjevušili zajedno s njim, na repertoaru su se među ostalima našle i neke operne arije, neizostavni "Caruso", ali i obrade pjesama nekih domaćih pjevača poput Tereze Kesovije, Kemala Montena, ali i nekih dalmatinskih klapa. 

20190820_220355
Joso Butorac i Klapa Vinčace na Pavlinskom trgu u Rijeci / Foto Marko Gracin

A upravo se jedna naša domaća klapa, klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog nakon Jose Butorca popela na pozornicu i ugodnu riječku večer ispunila klapskom pjesmom. Inače treba reći kako je klapa Vinčace i ove godine pobijedila u muškoj konkurenciji na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a tijekom svog djelovanja ostvarili su i veliki uspjeh predstavljajući se svojom pjesmom na čak tri kontinenta – u Europi, Africi i Južnoj Americi.

U još jednom u nizu besplatnih koncerata održanih na Pavlinskom trgu u sklopu ove ljetne manifestacije uživala je većinom srednjovječna publika, ali ipak najljepša kulisa odnosno 'back vokali' bila su djeca koja su po trgu trčala u igri. Možda i oni jednom budu sjedili u publici i pjevali o našoj čakavskoj besedi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.