Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
14. prosinca 2019.
U utorak

Od zore do sumraka: HGU tradicionalno obilježava Svjetski dan glazbe

Od zore do sumraka: HGU tradicionalno obilježava Svjetski dan glazbe
Od zore do sumraka: HGU tradicionalno obilježava Svjetski dan glazbe
Autor:
Objavljeno: 17. lipanj 2016. u 7:51 2016-06-17T07:51:26+02:00

Sve počinje u utorak 21. lipnja i to  u 5 sati i 14 minuta na najvišem vrhu Primorja, u kuli Vojak na Učki, 1401 metara nad morem nastupom Šajete i njegove punk blues ekipe

RIJEKA Tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana glazbe u organizaciji Hrvatske glazbene unije Primorsko-goranske županije u utorak 21. lipnja započet će senzacionalno – u 5 sati i 14 minuta na najvišem vrhu Primorja, u kuli Vojak na Učki, 1401 metara nad morem nastupom Šajete i njegove punk blues ekipe. Dražen Turina Šajeta na jučerašnjoj je konferenciji za novinare rekao kako je Učka prisutna u mnogim njegovim pjesmama te kako se ove godine obilježava 20 godina od objave njegovog albuma »Blues berača šparoga« tako da će njegov bend i on za zečeve, vjeverice, srne i ostale akustično odsvirati dio tog materijala.

Samo desetak minuta kasnije, točnije u u 5 sati i 25 minuta na plaži Nova voda u Kostreni započet će cjelodnevni glazbeni program Kostrenskog solsticija. Program će biti otvoren nastupom riječkog violončelista Petra Kovačića, a sve do do zalaska sunca tamo će se svirati klasična, etno-jazz, pop glazba u izvedbi Zorana Majstorovića, grupa Sideeffects, Marinada i brojnih drugih.

Odličan odaziv

I ove je godine odaziv članova HGU-a PGŽ-a Podružnice 3 Rijeka i više nego odličan pa će tako u programu sudjelovati oko stotinu glazbenika amatera i profesionalaca koji će svirati, pričati o glazbenim iskustvima, čitati poruke glazbenika itd. Posebno su zanimljiva cjelodnevna sviranja u nekim mjestima kao i uključivanje mjesnih KUD-ova  čime se ostvario cilj kampanje – Umrežimo se glazbom od 7-77. Jedna od ideja obilježavanja Svjetskog dana glazbe je posjet manjih mjesta te domova, ustanove socijalne skrbi itd u kojima se tijekom godine rjeđe zbivaju susreti s vrhunskim glazbenim imenima. Upravo stoga oni će Svjetski dan glazbe i dan ljetnog solsticija svirati diljem županije kako bi potvrdili istinitost izreke Friedricha Nietzschea – Bez glazbe život bi bio pogreška.

Čestitka za Ljubu

Dan ranije, u ponedjeljak 20. lipnja, članovi HGU-a zaputit će se u Volosko kako bi skladatelju Ljubi Kuntariću poželjeli sve najbolje za 91. rođendan.

U Vinodolskoj dolini, točnije u Kući Klović u Grižanama nastupit će mjesni KUD-ovi, a od 11:30 gost će im biti gitarist Damir Halilić Hal koji priprema prepoznatljiv audio-vizualni nastup uz videoprojekcije Igora Modrića. Na mulu u Iki od 17:30 do zalaska sunca svirat će Spartaco Jazz Quartet, dok će u Ravnoj Gori nastupiti amaterska društva kojima će se od 18:30 pridružiti riječka grupa En Face i grupa Red Pandas. Frontmen En Facea Sandro Bastiančić na jučerašnjoj je konferenciji za novinare istaknuo kako su zahvaljujući ovom programu obišli cijelu regiju i dodao kako je za čitav projekt najbitnija Jadranka Čubrić zahvaljujući kojoj su 1996. godine povodom Svjetskog dana glazbe svirali u Malom Lošinju.

Glazba na otocima

Glazbeni program priprema se i na Rabu. U Loparu će se amaterskim klapskim društvima od 18 sati priključiti jazz duo koji čine Zoran Majstorović i Rajko Ergić. Svirat će se i na Krku. Uz amaterska društva predvođena krčkim sopcima, kanturima i kanturicama, svirat će se u  Vrbniku, Pinezićima, ispred hotela Haludovo u Malinskoj te u Njivicama gdje će od 11:30 glazboljupci moći poslušati puno dobrog jazza. U Cresu će pak, ispred Palače Arsan, od 19 sati svirati jazz gitarist Darko Jurković Charlie.

Slavlje u cijeloj Hrvatskoj

Povodom Svjetskog dana glazbe diljem Hrvatske održat će se cjelodnevni glazbeno-scenski programi u kojima će sudjelovati više od 500 profesionalnih glazbenika i amatera. Programi se osim u Rijeci, pripremaju na više lokacija u Zagrebu, Splitu, Šibeniku, Novoj Gradiški, Županji, Bjelovaru, Dubrovniku, Puli i Osijeku... U Zagrebu će tako besplatni koncerti biti organizirani na čak 12 lokacija u centru grada, a posebno atraktivan trebao bi biti program u Art Parku u Ilici gdje će se, uz podršku zagrebačkih street art snaga, prvi put u obilježavanje Svjetskog dana glazbe uključiti domaći DJ-i i reperi.

Riječki program imat će humanitarni predznak i tradicionalno će se održavati u domovima. U Prihvatilištu Ruže sv. Franje 11.30 svirat će Damir Badurina koji će se u 16 sati glazbeno družiti sa štićenicima Doma za odrasle osobe Turnić, dok će 18:30 u Domu Kantrida nastupiti Vesna Nežić Ružić, Nevia Rigutto i David Danijel. Od 18 sati u Ljetnom pivskom vrtu Pomorskog i povijesnog muzeja za rashlađivanje i sportsko navijanje priprema se puno svirke pop, rock i jazz ekipe koju predvodi duo Alba&Leo.

Valerij Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ-a, pokrovitelja događanja, istaknuo je kako je riječ o manifestaciji kojom glazbenici zabavljaju sebe i zajednice u kojima nastupaju te kako zahvaljujući njima glazba odjekuje na neočekivanim mjestima, na najpotrebitijim mjestima za razvitak publike.
Tajnica riječkog HGU-a Jadranka Čubrić podsjetila je kako suradnja HGU-a i PGŽ-a traje već petnaestak godina, iako se Svjetski dan glazbe  na njihovu inicijativu obilježavao i prije toga. Od 2005. godine manifestacija je međunarodnog karaktera i promovira važnost glazbe u svakodnevnom životu te doprinos glazbenika društvu. Drugi hrvatski gradovi pridružili su joj se prije nekoliko godina, no za razliku od Rijeke i Primorsko-goranske županije, u njima se svira samo na jednom mjestu.
Čestitka za Ljubu

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.