Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
10. prosinca 2019.
Što kažu dobitnici

Nagrađeni MIK-ovci sretni, da sretniji ne mogu biti

Ivan Popeskić, Ines Prajo i Marina Žužić / Snimio Marko GRACIN
Ivan Popeskić, Ines Prajo i Marina Žužić / Snimio Marko GRACIN
Autor:
Objavljeno: 29. lipanj 2015. u 16:14 2015-06-29T16:14:00+02:00

U ovom slučaju sam ostao bez teksta. Neizmjerno sam iznenađen, sretan i zahvalan da je tekst prepoznat od struke, najviše zbog toga jer kad sam ga pisao upravo sam nastojao izbjeći stereotipe ljubavne i zavičajne tematike, napraviti jedan onako životan tekst. Ovo mi je prva nagrada te vrste na MIK-u i ima još veći značaj za mene, kaže Vjeko Alilović

Aleksandar Valenčić, (kompozicija »Zrno soli« – nagrada »Nello Milotti«; kompozicija »Partenca« – prvo mjesto stručnog žirija, drugo mjesto publike, nagrada »Beseda«:

– Lani sam odlučio da nikad više kompoziciju koju šaljem na MIK neću napisati bez da u njoj upotrijebim melos našeg kraja. S istarskom ljestvicom susreo sam se još kao klinac, u glazbenoj školi u kojoj mi je predavao Leo Ivančić koji je pak bio učenik Ivana Matetića Ronjgova, i koji nam je uvijek govorio kako svoju kulturnu baštinu treba utkati u djelo koje stvaraš. Kako je identitet tvog kraja važan za tvoj osobni identitet. MIK je festival koji njeguje tradiciju i ja ću se komponirajući za njega »igrati« tom tradicijom. Sve tri pjesme koje sam poslao na natječaj MIK-a imale su u sebi tu »igru«. MIK, kao i kraj u kojem djeluje je multikulturalan i upravo ta multikulturalnost autorima otvara velike mogućnosti kako na jezičnom, tako i na glazbenom polju. Ne bismo se trebali zatvarati u shemu »idem napraviti pjesmu koja sigurno ima prođu kod publike«, već si zadati izazov i napraviti pjesmu koja spaja tradiciju i moderno, koja koristi baštinu, koja nije »ziheraška«, a opet će je publika prepoznati. »Partenca« je dokaz da se to može. No, svaka je pjesma timski rad i bitno je da tim, dakako, uz mnoštvo kompromisa, ima zajedničku viziju. Alfred Šaina, Antonio Krištofić i ja, smo je imali i to je prepoznala i publika, i struka.

Svemirski talent

Katja Budimčić (kompozicija »Cvit ružmarina«, nagrada za najbolju interpretaciju):

– Ovo mi je prva nagrada za interpretaciju na MIK-u, jednu sam dobila na Grobničkoj skali. Pjesma je teška i od početka mi je veliki izazov. Drago mi je zbog nagrade jer je ona potvrda da sam pobijedila, savladala izazov. Iskreno, svaku večer prije izlaska na pozornicu imala sam veliki pritisak, misao – samo da izdrži glas, da isfuram te najzahtjevnije dionice. Osobno, mislim da sam ovu nagradu zaslužila i ponosna sam na sebe, a još sam više sretna i ponosna na Andrinu Frleta koja je ovu pjesmu napisala kad je imala četrnaest godina. Andrina je divna, pametna i svemirski talentirana djevojka.

Vjeko Alilović (kompozicija »Se dobro je«, nagrada za najbolji tekst):

– U ovom slučaju sam ostao bez teksta. Neizmjerno sam iznenađen, sretan i zahvalan da je tekst prepoznat od struke, najviše zbog toga jer kad sam ga pisao upravo sam nastojao izbjeći stereotipe ljubavne i zavičajne tematike, napraviti jedan onako životan tekst. Ovo mi je prva nagrada te vrste na MIK-u i ima još veći značaj za mene.

Jedna je »Beseda«

Duško Jeličić Dule (kompozicija »Da ča bin ja otel«, nagrada »Beseda«):

– Kako reče moja pjesma »da ča bin ja otel«, e, pa ja bin otel »Besedu« aš je ona za me najjača nagrada na MIK-u, i bome san ju dobil. I to drugi put va mikovskoj karijere. Drago mi je ča j' Novi list prepoznal z kuliko gušta ja kantan rock. Na MIK san 1993. leta prišal kod roker, malo san se čudil samomu sebe aš je moj glazbeni izričaj bil drugačji, ma strpljen – spašen, i lepo san pokla dvajset let konačno dočekal da na MIK-u zakantan rock. Va međuvremenu san kantal tuliko lepeh stvari, kroz te kanconi otkril jednoga drugoga sebe pa se oven puten zahvaljujen i MIK-u, i Novomu listu ki su prepoznali mane i ovakovoga, i onakovoga.

Antonio Krištofić (kompozicija »Partenca«, prva nagrada stručnog žirija, druga nagrada publike, nagrada »Beseda«):

– Želio bih zahvaliti struci na nagradi, to je za mene veliko priznanje, kao i Novom listu jer, sudeći po pojašnjenju nagrade, jaka je to nagrada. Prva mi je do sada, a toliko mi je drago što je dijelim s takvom veličinom, i u ljudskom, i u glazbenom smislu kao što je Duško Jeličić Dule. Samim time, moja »Beseda« dobiva još više na težini. Hvala i publici koja je glasala za pjesmu, za koju su mi mnogi govorili – riskiraš, ova stvar ne ulazi u uho na prvo slušanje. Očito srce uvijek vodi na pravi put, jer pri odabiru pjesama nikad ne kalkuliram, pjevam ono što mi legne. »Partenca« je meni legla na prvu i zahvaljujem autorskom dvojcu Valenčić – Šaina koji mi je ukazao čast, izabravši upravo mene da je pjevam.

Nagrada je obaveza

Ivan Popeskić (kompozicija »Ni noć za kraj«, nagrada za najbolji aranžman):

– Uvijek raduje nagrada struke, kad znaš da je netko prepoznao tvoj trud, kreaciju, promišljanje, u konačnici rad. Kad imaš tako lijep »materijal« pred sobom kao što su ga meni podastrle Ines Prajo i Arijana Kunštek, pa još i taj prekrasni vokal i glazbeni potencijal koje posjeduje Marina Žužić, onda je pola posla obavljeno. Već u »demu« je ta pjesma zvučala super.

Mateo Pilat (kompozicija »Zgubljeni raj«, nagrada za najboljeg debitanta):

– Da samo znate koliko sam sretan, jer konkurencija je bila žestoka, a tim više i meni ova nagrada. Neizmjerno sam zadovoljan, no ta nagrada pred mene stavlja sad i obavezu – biti još bolji, stalno se dokazivati. Hvala Radio Bakru, zauvijek ću ga pamtiti. Nadam se da ću na MIK-u pjevati i dogodine jer niti jedan festival nema takvu dušu kao MIK. Sva ta putovanja, međusobna zadirkivanja, druženja, ti gradovi koji s toliko srca dočekuju karavanu, to u današnjici djeluje nestvarno. MIK u svima nama budi nešto dobro, i iako mi je prvi, imao sam osjećaj kao da sam oduvijek dio te pomalo »pomaknute ekipe«. Želim naglasiti i da me je oduševila ne samo organizacija festivala, karavane i svega što ima veze s tim, već i svih gradova domaćina. Uistinu, svih pet bili su domaćini ne za pet, nego za sto. Hvala svima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.