Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1
Sutra: 8° 8° 1
17. siječnja 2020.
Muke poljskog skladatelja

Chopina mučile halucinacije o smrti i epilepsija

Chopina mučile halucinacije o smrti i epilepsija
Chopina mučile halucinacije o smrti i epilepsija
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2011. u 16:16 2011-01-24T16:16:20+01:00

Istraživači su otkrili da se Chopin dobro sjećao svojih halucinacija koje su mu najčešće dolazile navečer, a ponekad su se podudarale s teškim infekcijama i vrućicom

PARIZ – Poljski skladatelj Frederic Chopin, koji je umro 1849. u dobi od samo 39 godina, redovito je imao halucinacije nesumnjivo potaknute epilepsijom, objavili su znanstvenici u ponedjeljak. Kao i nekoliko članova njegove obitelji, izvanredni glazbenik Chopin nije bio dobra zdravlja.

Patio je od respiratornih infekcija, čestih vrućica, glavobolja i depresije. Po mišljenju poljskih znanstvenika, njegova smrt mogla bi se pripisati genetskoj bolesti pluća cističnoj fibrozi, a ne tuberkulozi kao što se općenito misli.

Ta vjerojatnost nije mogla biti provjerena jer je poljska vlada odbila napraviti DNK test na srcu umjetnika koje se čuva u Varšavi. Osim navedenih zdravstvenih tegoba, Chopin je redovito imao halucinacije. Dva španjolska liječnika s radiološkog i neurološkog odjela bolnice u Lugu (Španjolska), željela su razumjeti odakle su te halucinacije dolazile. Rezultat njihova istraživanja objavljen je u utorak u časopisu »Medical Humanities«. 

Istraživači su otkrili da se Chopin dobro sjećao svojih halucinacija koje su mu najčešće dolazile navečer, a ponekad su se podudarale s teškim infekcijama i vrućicom. Vizualno su bili složene i i često se kao motiv pojavljivala smrt.
Te su informacije saznali iz pisama francuske književnice George Sand, dugodišnje Chopinove ljubavnice i prijateljice, kao i iz svjedočanstva drugih Chopinovih suvremenika. 
Liječnici su stoga procijenili da je Chopin vjerojatno bolovao od tipa epilepsije koji stvara složene vizualne halucinacije, obično kratke, fragmentarne i uvijek istog redoslijeda, ponekad popraćene bljedilom i tjeskobom. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.