Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
17. veljače 2020.
Zlatko Vidačković

Umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala o bojkotu: 'Pula ima svoje nagrade – Zlatne Arene'

Snimio Manuel ANGELINI
Snimio Manuel ANGELINI
Autor:
Objavljeno: 14. lipanj 2019. u 11:45 2019-06-14T11:45:39+02:00

PULA Ravnatelj Pulskog filmskog festivala Zoran Vidačković reagirao je na vijest da se nagrade Vedran Šamanović i Fabijan Šovagović više neće dodjeljivati u Puli.

- Nemam ništa protiv oduke DHFR da se Nagrada Fabijan Šovagović više ne dodjeljuje u Puli, i drago mi je da ide baš u Vukovar. Pula je toj nagradi bila samo domaćin uručenja, nismo ni na koji način sudjelovali u nominacijama i odlučivanju. Pulski filmski festival ima statutom predviđenu Zlatnu Arenu za životno djelo koju jedno vrijeme nismo dodjeljivali jer je bilo više sličnih nagrada strukovnih udruga, kao i nagradu Marijan Rotar Javne ustanove PFF.

Bit će mi zadovoljstvo i čast da predložim za idući festival laureata naše vlastite, tradicionalne Zlatne Arene za životno djelo koju je prvi dobio Dušan Vukotić 1956. godine, a kasnije i Boris Dvornik, Krešo Golik, Branko Bauer, Vatroslav Mimica i dr.

Što se tiče nagrade Vedran Šamanović, već sam ranije predlagao Festivalskom vijeću da se ona ne dodjeljuje u Puli prvenstveno zato što je to godišnja nagrada koja uključuje i kategorije koje su kod nas nenatjecateljske (kratki igrani, dugi dokumentarni) ili ih uopće nemamo (eksperimentalni, animirani), a u kategoriji dugometražnog igranog filma kolidira sa Zlatnim Arenama.
Po pitanju nagrade Oktavijan posve razumijem razloge koje je navelo Hrvatsko društvo filmskih kritičara, a to je da se svim članovima HDFK, uključujući one koji ne dolaze u Pulu, omogući da krajem godine sudjeluju u glasanju za Oktavijana za dugometražni igrani film.

Festival će pak provesti anketu među hrvatskim novinarima akreditiranim na Festivalu i zamoliti ih da ocjene sve hrvatske filmove i koprodukcije, te ćemo rezultate ankete tj. prosječne ocjene objaviti na završnoj tiskovnoj konferenciji. Takva anketa provodila se u Puli još na prvom festivalu 1954. godine i starija je od Zlatnih Arena uvedenih 1955.

Zaključno, podržavam sve tri odluke i želim im puno sreće sa novim domaćinima, a Pulski festival ide dalje sa svojim vlastitim nagradama starim šest i pol desetljeća – Zlatnim Arenama koje će se dodjeljivati pred auditorijem od 5000 ljudi na najdugovječnijem i najposjećenijem festivalu nacionalnog filma na svijetu, poručio je Zoran Vidačković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.