Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
26. veljače 2020.
24. izdanje

Sarajevo film festival: "Hladni rat" oskarovca Pawlikowskog za otvaranje

Pawel Pawlikowski / Foto: REUTERS
Pawel Pawlikowski / Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2018. u 16:04 2018-06-11T16:04:00+02:00

Dvadeset i četvrto izdanje Sarajevo Film Festivala bit će otvoreno 10.kolovoza filmom „Hladni rat“ oskarovca Pawela Pawlikowskog.

Ostvarenje je to nagrađeno za najbolju režiju na nedavno završenom 71. Cannes Film Festivalu. 

Film koji je oduševio i kritiku i publiku u Cannesu, publici Sarajevo Film Festivala, u okviru programa Open Air, predstaviti će sam redatelj Pawel Pawlikowski, a film će biti simultano prikazan u Ljetnom kinu Raiffeisen i Narodnom pozorištu Sarajevo. 

Dan nakon otvaranja Sarajevo Film Festivala publika će imati priliku razgovarati s Pawlikowskim u okviru programa Kafa sa... 

Bit će ovo njegova druga posjeta Sarajevo Film Festivalu. Godine 2014. Pawlikowski je u okviru 20. izdanja Festivala, predstavio film „Ida“ koji je potom nagrađen Oscarom.

Film „Hladni rat“ govori o strastvenoj ljubavnoj priči između dvoje ljudi različitog porijekla i temperamenta koje je sudbina fatalno spojila. Smješten u vrijeme hladnog rata tokom 1950-ih u Poljskoj, Berlinu, Jugoslaviji i Parizu, „Hladni rat“ opisuje nemoguću ljubav u nemogućim vremenima.

Zanimljivo je da film dijelom sniman u Splitu, baš kao i to da je na njemu radilo dvadesetak hrvatskih filmskih profesionalaca. Uloge u filmu su ostvarili: Tomasz Kot, Joanna Kulig, Agata Kulesza, Jeanne Balibar, Cédric Kahn.

Pawel Pawlikowski rođen je u Varšavi. Poljsku je napustio sa 14 godina. Živio je u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, da bi se na kraju skrasio u Velikoj Britaniji 1977. godine. Studirao je književnost i filozofiju u Londonu i Oxfordu. Rad na filmu 'Ida' vratio ga je 2013. godine u Poljsku gdje i danas živi i predaje u filmskoj školi Wajda. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.