Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 4
Sutra: 12° 12° 4
9. prosinca 2019.
Zlatna palma

"Rasist, homofob i ženomrzac" Alain Delon će u Cannesu primiti nagradu za životno djelo

REUTERS
REUTERS
Autor:
Objavljeno: 19. svibanj 2019. u 15:25 2019-05-19T15:25:43+02:00

Premda je sedam puta bio nominiran a nikad nagrađen, legendarni glumac koji je nastupio u »Gepardu«, Alain Delon primit će u nedjelju svoju prvu nagradu Canneskog filmskog festivala, Zlatnu palmu za životno djelo, unatoč peticiji i prosvjedu feminističkih udruga.

Ikona francuskog filma u 1960-im i 1970-im godinama prošlog stoljeća primit će u nedjelju navečer Zlatnu palmu za cjelokupnu karijeru iz ruku kćeri Anouchke.

Premda se ova Zlatna palma, koju su prije njega dobili Jean-Paul Belmondo i Jean-Pierre Leaud, može promatrati kao zakašnjela nagrada glumcu koji je snimao s velikim svjetskim redateljima poput Viscontija, Melvillea i Antonionija, ipak je potaknula polemiku i prije samog početka festivala.

Feministkinje predbacuju glumcu da je »rasist, homofob i ženomrzac«, kako ga je nazvala američka udruga Žene i Hollywood, pozivajući se na izjave koje je davao u različitim prigodama. Peticija koja je prikupila više od 25.000 potpisa traži od organizatora festivala da mu »ne dodjeljuju nagradu«.

»Agresorima ne treba odavati priznanje«, reagirala je i francuska udruga Odvaži se na feminizam.

»#MeToo nas dakle nije ničemu naučio? Tražimo da festival u Cannesu ne nagrađuje agresivnog ženomrsca«.

Alain Delon je za časopis Journal du dimanche rekao da njegovi kritičari »izmišljaju izjave«.

»Ne protivim se homoseksualnom braku, nije me briga: ljudi rade što žele. No protivim se usvajanju djece u takvom braku (...) Rekao sam da sam pljusnuo ženu? Da, jesam. Ali nisam rekao da sam primio više pljuski nego što sam ih dao. U svom životu nikada nisam zlostavljao ženu«.

»Htjeli su mi prilijepiti etiketu krajnjeg desničara jer sam rekao da sam prijatelj s (Jean-Marie) Le Penom iz vojnih dana. Ne, ja sam samo desničar i točka«, dodao je.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.