Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4n
Sutra: 14° 14° 4n
14. listopada 2019.
Dokumentarac

Najava Hoda za slobodu: Projekcija filma 'Protuudar na pravo na pobačaj u Europi' u Filodrammatici

Dokumentarac pokazuje na koji način izbori konzervativnih i/ili populističkih vlada, neovisno o kojoj da je državi riječ, direktno prijete ženskim, pored ostalih i reproduktivnim pravima
Dokumentarac pokazuje na koji način izbori konzervativnih i/ili populističkih vlada, neovisno o kojoj da je državi riječ, direktno prijete ženskim, pored ostalih i reproduktivnim pravima
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 17:12 2019-05-12T17:12:34+02:00

RIJEKA U srijedu, 15. svibnja, u 19 sati u Filodrammatici (Korzo 28, 2. kat) bit će prikazan dokumentarni film "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi" („Abortion: Backlash in Europe“) redateljica Alexandre Jousset i Andree Rawlins-Gaston, nastao u produkciji francusko-njemačkog TV kanala ARTE 2018. godine.

Projekciju organizira građanska inicijativa Građanke i građani Rijeke, a njome se najavljuje i Hod za slobodu, prosvjedno okupljanje koje će biti održano u subotu 18.5. s početkom u 10 sati i s mjestom okupljanja ispred Radio Rijeke.

"Protuudar na pravo na pobačaj u Europi" pokazuje na koji način izbori konzervativnih i/ili populističkih vlada, neovisno o kojoj da je državi riječ, direktno prijete ženskim, pored ostalih i reproduktivnim pravima.

Fokusirajući se na Pro-Life pokrete u Europi, autorice uz pomoć stručnjaka (ginekologa, sociologa i povjesničara) istražuju koje (nove) metode za zabranu pobačaja koriste Pro-life pokreti te analiziraju njihove argumente.

Poseban je fokus pritom na svjetskoj zagovaračkoj mreži Agenda Europe koja se bori protiv širokog spektra ljudskih prava, a pored ostalih alata koristi i Hod za život, klerikalnu međunarodnu Pro-life manifestaciju.

Dokumentarac "Protuudar na pravo na pobačaj u Europi" razotkriva i čuveni dokument Agende Europa - "Povratak naravnog poretka: agenda za Europu“ - i neke od njegovih poprilično opasnih ciljeva.

Inicijativa Građanke i građani Rijeke dokumentarac će prikazati jer njeni potpisnici i potpisnice smatraju da je nedopustivo ne reagirati na činjenicu da u javni prostor ulazi sve veći broj poruka navedenog religijsko-političkog pokreta koji kroz katoličku doktrinu i ekstremističke stavove želi intervenirati i ovo društvo.

Glavni su ciljevi Hoda za život ograničavanje (reproduktivnih) prava žena koje se želi svesti isključivo na majke i supruge, blokiranje pristupa suvremenim medicinskim praksama te dokidanje nekih od osnovnih ljudskih prava propisanih međunarodnim konvencijama.

Projekcija dokumentaca doprinos je pokušaju da se bolje upoznaju procesi u pozadini pokreta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.