Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Objavljeno: 13. veljača 2019. u 8:25 2019-02-13T08:25:00+01:00

Je li vam poznato da je 67,7 % redovnih učenika srednjih škola Republike Hrvatske, u školskoj godini 2017./2018. upisalo neki od 279 strukovnih nastavnih planova i programa/strukovnih kurikuluma, u jednoj od 299 ustanova za strukovno obrazovanje?

Tijekom 2019. godine provode se aktivnosti i opsežno istraživanje pod nazivom Uključite se za bolje obrazovanje usmjereno na gospodarstvenike, poslodavce i obrtnike. Cilj je njihovo uključivanje u reformu i proces modernizacije strukovnog obrazovanja kako bi se ispitale aktualne i očekivane potrebe na tržištu rada.

Sudjelovanje poslodavaca u istraživanju o njihovim potrebama od presudne je važnosti. Pružanje informacija o stvarnim potrebama gospodarstvenika, poslodavaca i obrtnika te o zanimanjima budućnosti i specifičnim vještinama zaposlenika izravno će utjecati na utvrđivanje opisa posla i radnih aktivnosti u okviru pojedinog zanimanja te na kurikularnu reformu strukovnog obrazovanja.

Poseban problem u postojećem sustavu predstavlja činjenica da se nastavni planovi i programi ne temelje na ishodima učenja i da nisu odraz potreba tržišta rada te da ne omogućavaju fleksibilnost u provedbi.

Poteškoće pri pronalaženju odgovarajućih zaposlenika prijavljuje čak trećina poslodavaca. Posljedično, nezaposlenost postaje najveća prijetnja dugoročnoj društvenoj održivosti. Također, opada konkurentnost i sposobnost hrvatskog gospodarstva da ostvari održivi rast.

Ulaganje u poboljšanje i prilagodbu obrazovnog sustava potrebama na tržištu rada nema alternative. To je najbolji način za izbjegavanje trenutnih nepodudarnosti ponude i potražnje za vještinama na tržištu rada.

Promjena postojećih zanimanja kroz orijentaciju strukovnih kurikuluma na ishode učenja i stvarne potrebe tržišta rada kroz podupiranje prilika učenika da tijekom obrazovanja sudjeluju u iskustvu učenja na radnom mjestu u skladu je sa ciljevima i prioritetima Europske unije.

U okviru navedenog programa, a kao odgovor na potrebe i mjere definirane strateškim dokumentima, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih je razvila projekt „Modernizacija sustava strukovnog obrazovanja i osposobljavanja“ ukupne vrijednosti 232.848.999,94 kuna. Podršku projektu daju Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska udruga poslodavaca, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Ovim projektom pristupa se modernizaciji cjelokupne ponude strukovnog obrazovanja u Republici Hrvatskoj što podrazumijeva razvoj novih strukovnih kurikuluma u svim sektorima s jakom poveznicom s potrebama tržišta rada.

 

clanak_1_3-518-344

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.