Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1
Sutra: 6° 6° 1
28. veljače 2020.
Lijekovi

Ljeti oprezno s lijekovima: Neki mogu štetiti tijekom izlaganja suncu

Ljeti oprezno s lijekovima: Neki mogu štetiti tijekom izlaganja suncu
Ljeti oprezno s lijekovima: Neki mogu štetiti tijekom izlaganja suncu
Autor:
Objavljeno: 6. kolovoz 2015. u 11:02 2015-08-06T11:02:00+02:00

Sunce i lijekovi ne idu uvijek zajedno

Lijekovi-pecat_medium

Usprkos svim blagodatima sunca, važno je osvijestiti i njegove štetne učinke kako bismo se mogli zaštiti i pravovremeno ih spriječiti. Uz povećan rizik od melanoma kod prekomjernog izlaganja UV zračenju, treba znati da određeni lijekovi ili druge tvari koje koristimo tijekom izlaganja suncu mogu štetiti koži uzrokujući reakcije fotoosjetljivosti, upozorava mag. pharm. Margareta Bego iz HALMED-a.

Pojam fotoosjetljivosti označava pojačanu osjetljivost ili abnormalni odgovor kože na sunčevu svjetlost, koja nastaje zbog interakcije UV zračenja i određenih kemijskih tvari prisutnih u koži. Te tvari nazivamo fotosenzibilizirajućim tvarima, a u kožu mogu dospjeti putem krvotoka (npr. lijekovi primijenjeni kroz usta ili injekcijom) ili nakon primjene na kožu (poput lijekova u obliku krema, masti ili gelova, kozmetičkih pripravaka ili biljnih preparata). Pojavu reakcije fotoosjetljivosti karakterizira crvenilo kože vrlo slično opeklinama od sunca. Do nje može doći samo ako su prisutna oba agensa - primijenjena fotosenzibilizirajuća tvar i sunčevo zračenje. Prema mehanizmu nastanka razlikujemo dvije vrste reakcija fotoosjetljivosti: fototoksične i fotoalergijske reakcije.

Fototoksične reakcije

Ovaj tip reakcija nastaje kada kemijska tvar (lijek) nakon aktivacije UV zračenjem uzrokuje oštećenje kože koje izgleda poput jake opekline od sunca i nastaje prilično brzo (nekoliko minuta do nekoliko sati) nakon izlaganja UV zračenju. Zahvaćeno područje kože uglavnom se podudara s područjem koje je bilo izloženo suncu. Reakcija se smiruje nakon što se lijek eliminira iz tijela. S fototoksičnošću se najčešće povezuju valne duljine UVA zračenja (320-400 nm), iako za pojedine tvari pojavi fototoksične reakcije mogu pridonijeti i UVB zračenje ili vidljivo svjetlo.

Fotoalergijske reakcije

Za razliku od fototoksičnih reakcija, pojava fotoalergijskih reakcija je rjeđa te je u nju uključen i naš imunosni sustav. UV zračenje mijenja strukturu fotosenzibilizirajuće tvari, koju stanice imunosnog sustava prepoznaju kao stranu tvar i pokreću upalni odgovor da se ona eliminira. Fotoalergijske reakcije mogu nastati i 72 sata nakon što smo bili izloženi UV zračenju. Reakcija kože sliči ekcemu, i ako potraje duže, može se protezati i na područjima kože koja nisu bila izložena UV zračenju. Oporavak nakon fotoalergijske reakcije znatno je sporiji.

Važno je napomenuti da se reakcije fotoosjetljivosti neće dogoditi u svih osoba koje primjenjuju neku od fotosenzibilizirajućih tvari. Njihova pojava ovisi o mnoštvu čimbenika kao što su doza primijenjene tvari, intenzitet određene valne duljine svjetlosti, tip kože, primjena sredstava za zaštitu od sunca i dr.

Sigurnost prije svega

Sigurnost prije svega

Sigurnost korisnika zdravstvenog sustava jedna je od prvorazrednih tema ne samo u Europskim nego u svim razvijenim zemljama svijeta, a lijekovi i medicinski proizvodi imaju iznimno važnu ulogu u zaštiti zdravlja i liječenju. Briga o lijekovima i medicinskih proizvodima na hrvatskom tržištu odgovorna je zadaća koju već 11 godina predano obavlja Agencija za lijekove i medicinske proizvode - HALMED. U želji da svim zainteresiranim korisnicima ponudimo što bolji uvid u informacije o primjeni lijekova, njihovoj djelotvornosti, mogućim nuspojavama te drugim važnih sigurnosnim informacijama, Novi list i HALMED pokreću edukativnu kampanju s temama od interesa za korisnike i pacijente. Brojne teme od interesa za javno i osobno zdravlje korisnika lijekova donijet ćemo na stranicama priloga Živjeti zdravo, na stranicama Novog lista u posebnoj rubrici Zdravlje, te na portalu Novoga lista kako bismo što više informacija učinili dostupnima svima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.