Dvije izložbe

Velika retrospektiva Zlatka Price u MMSU-u i fotografije Dragane Jurišić u Malom salonu

Davor Mandić

Vilma Bartolić, Dragana Jurišić koja večeras izlaže u Malom salonu i Ivo Matulić / Snimio Ivica TOMIĆ

Vilma Bartolić, Dragana Jurišić koja večeras izlaže u Malom salonu i Ivo Matulić / Snimio Ivica TOMIĆ

Večeras se u Malom salonu otvara izložba fotografija Dragane Jurišić pod naslovom »Moje nepoznato«, a sutra u MMSU-u velika retrospektiva Zlatka Price koja je originalno u lipnju bila postavljena u Klovićevim dvorima u Zagrebu



 Ljeto je radno za Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, u kojem su jučer na konferenciji za novinare najavljene dvije predstojeće izložbe. Retrospektivna izložba Zlatka Price »100 godina (1916-2016)« bit će otvorena u petak, 19. kolovoza u 20 sati u MMSU-u, a izložba fotografija autorice Dragane Jurišić pod nazivom »Moje nepoznato« bit će otvorena u Malom salonu večeras u 21 sat.


O izložbi Zlatka Price govorila je Vilma Bartolić, istaknuvši da se retrospektiva održava u povodu 100. godišnjice rođenja umjetnika, a da je organizira Zaklada »Vesna i Zlatko Prica«, dok su autori stručne koncepcije Nikolina Šimunović i Nikola Albaneže.


– Premijera ove izložbe bila je u Klovićevim dvorima, a mi predstavljamo izbor Pricinih radova, njih 60-ak – ulja, ali i grafika i crteža. Budući da se radi o retrospektivnoj izložbi, ona je tako i koncipirana, pa pratimo Pricu od početka njegova rada, kroz opus podijeljen u nekoliko ciklusa, u kojem je stvorio specifičan likovni jezik – rekla je Bartolić, napomenuvši da je izložba samo dio aktivnosti vezanih uz obilježavanje 100. godišnjice Pricina rođenja. U organizaciji Zaklade, utemeljene 2006. godine, u pripremi je i monografija autora Šimunović i Albanežea te simpozij o Pricinom radu, koji bi se trebao održati krajem ove ili početkom sljedeće godine.




Dragana Jurišić sama je predstavila svoju izložbu, opisavši je kao eklektičnu kombinaciju fotografija, videa i bilježnica, koji propituju identitet kroz tri glavne protagonistice. Jedna je autoričina teta, koja je tijekom pedesetih godina nestala iz Jugoslavije i u Parizu možda čak bila i špijunka. Druga je Nepoznata iz Sene, mlada žena nezemaljske ljepote pronađena mrtva u pariškoj rijeci krajem 19. stoljeća, koja je kasnije postala muza brojnim umjetnicima, iako joj identitet nikad nije otkriven. Jurišić pritom radi seriju aktova s modelima koje je pronašla putem oglasa, a s kojima ispituje pojam muze kao subjekta i objekta. Treća protagonistica autorica je sama, čime se projekt zaokružuje i vraća ishodištu.


– Radova na izložbi ima od 14 do 212, ovisno kako se gleda – zagonetna je Jurišić, na kraju najavivši da bi ovaj eklektični projekt trebao biti okončan 2018. godine velikim izložbama u Dublinu u kojem je studirala, i Haagu.


Izložba Dragane Jurišić ostaje otvorena do 4. rujna, a Zlatka Price do 16. rujna.