Festival "Zoom"

Umjetnička transformacija Hartere

Kim Cuculić

BADco. u nekadašnjoj Tvornici papira – Harteri

BADco. u nekadašnjoj Tvornici papira – Harteri

Festival »Zoom«, u organizaciji udruge Drugo more, ove će godine biti održan od 25. do 27. rujna i ugostit će dvije umjetničke platforme: »Dirt« Stephanie Wenner i »Institucije treba graditi« BADco



RIJEKA Festival »Zoom«, u organizaciji udruge Drugo more, ove će godine biti održan od 25. do 27. rujna i ugostit će dvije umjetničke platforme: »Dirt« Stephanie Wenner i »Institucije treba graditi« BADco. U prostoru nekadašnje Tvornice papira (Hartera) one će svaka na svoj način stvarati interakciju s lokalnim umjetnicima i publikom.


Stephanie Wenner kreirala je platformu »Dirt: An Apparatus« na teorijskoj i umjetničkoj pozadini radova Ilye Kabakova i Borisa Groysa koji su ustvrdili da je smeće integrirano u proces razmjene, ne samo one ekonomske i ekološke, već i umjetničke. Kao što je Kabakov upotrebom smeća uspostavio participativni proces između umjetnika i drugih humanih i nehumanih subjekata, tako i »Dirt/Smeće« u prvom redu stremi kreaciji ambijenta za stvaranje interakcije. Smeće se ovdje koristi zaista kao aparat za izgradnju prostora Hartere, koji i sam, bez obzira na ljepotu i privlačnost, ima status smeća. Hartera će u nekoliko dana iz smeća biti transformirana u prostor za boravak, rad i umjetnički doživljaj.


Umjetnost od smeća


Rad na platformi je otvoren prema svima bez obzira na interes, a koristi se materijom kojom smo okruženi i u kojoj svatko od nas može prepoznati različite elemente. Jedini uvjeti za stvaralaštvo su postavljanje koncepta u zadani prostor Hartere, kolektivni rad i mogućnost njegova ponavljanja. Kako stvari ne bi u potpunosti bile prepuštene slučaju, platformu će sačinjavati određeni broj umjetnika koji će eksperimentirati s različitim materijalima koji se smatraju smećem i potom stvarati umjetničke radove temeljene na zvuku, pokretu, izvedbi i vizualizaciji, a njihovo će se djelovanje temeljiti na međusobnoj suradnji i suradnji s lokalnom umjetničkom zajednicom.




U konačnici će cjelokupni rad »aparata« biti predstavljen na završnoj izvedbi naziva »Dirt: The Show«. Umjetnici koji dolaze iz Njemačke su Thorsten Eibeler, Stephanie Wenner, Simone Aughterlony, Michael Günzburger, Bettina Vismann, a bit će prikazan i video rad Liz Rosenfeld.  


Projekt »Institucije treba graditi« BADco. iz Zagreba temelji se na formatu privremenog naseljavanja napuštenih tvorničkih ili nedovršenih društvenih prostora kao novih institucija za nezavisnu kulturu. Okuplja umjetnike, aktiviste i zagovarače novih institucionalnih modela u kulturi, potencijalne korisnike te zainteresirane gledatelje u 24-satnom boravku u prostoru koji je privremeni prostor rada, edukacije i odmora.


Trilogija o radu


Lokacije i teme su: Zagreb – prostori proizvodnje (Pogon Jedinstvo), Split – odmor (Dom mladih), Rijeka – rad, gledanje, publika (Hartera). Projekt se temelji na inovativnom formatu uspješnog jednodnevnog umjetničko-ekološkog kampiranja na odlagalištu otpada Jakuševac pod naslovom »Prirodu treba graditi«, koje je preispitivalo odnos umjetnosti, prirode i ekologije.


Cijeli projekt uključuje i snimanje dokumentarnog filma »Trilogija o radu«, koji se bavi specifičnim transformacijama rada u kasnom kapitalizmu i slikama radništva u umjetničkoj proizvodnji. Film je podijeljen na tri dijela, snimana na tri lokacije u Hrvatskoj na kojima postoji snažna veza ili tendencija uvezivanja industrijske arhitekture, propale proizvodnje i umjetnosti. Svaka lokacija je povijesno, problemski i arhitekturalno specifična, a sadržajno će se uvezivati serijom dokumentiranih zbivanja u organizaciji izvedbenog kolektiva BADco.


Upravo će se prvi dio snimati u riječkoj Harteri, napuštenoj tvornici na obali Rječine koja je u posljednjih desetak godina u stalnom fokusu riječke nezavisne kulturne scene i gradske politike.