Studenti sanjaju prostor

Prijedlog timu Rijeka EPK 2020: Mladi žele svoje kazalište. Zašto im ga ne bi dali?

Kim Cuculić

Snimio Roni Brmalj

Snimio Roni Brmalj

Osim što želimo obogatiti kulturnu ponudu svoga grada, stabilnost vlastitog produkcijskog prostora pružila bi nam mogućnost bavljenja aktualnim problemima kroz kreativni pristup građanskom odgoju, aktivizmu, integraciji marginalnih skupina i općenito poticanju kritičkog mišljenja kod mladih generacija – kažu studenti, dodajući da upravo u EPK-u vide idealnu priliku da se jedna takva scena pokrene.



RIJEKA – Studenti Glume i medija Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci namjeravaju upoznati vodeće ljude Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture s inicijativom osnivanja Akademskog kazališta »Akteri«. U prijedlogu suradnje u sklopu EPK-a – koji potpisuju studenti Sendi Bakotić, Sara Blažić, Ella Bogadi, Ana Marija Brđanović, Marta Čaržavec, Ivan Čulo, Martin Grđan, Mario Jovev, Lara Lalić, Tonka Mršić, Emir Mulalić, Gala Nikolić, Maja Ožegović, Mirta Polanović, Anja Sabol, Deni Sanković, Romina Tonković, Vanda Velagić, Nataša Veselinović i Nebojša Zelić – ističe se da se s velikim veseljem i nadom odnose prema riječkom statusu budućeg EPK-a, osjećajući pritom želju da kao studenti, umjetnici i građani aktivno pridonesu kulturno-umjetničkoj budućnosti Rijeke.


– Inicijativa koja potječe od studenata Glume i medija, a kojima se pridružuju i studenti ostalih odsjeka Akademije primijenjenih umjetnosti te Filozofskog fakulteta, osnivanje je Akademskog kazališta. Potaknuti nedostatkom kako osnovnog prostora za rad i nastavu tako i prostora za izvođenje cjelovečernjih produkcija, a motivirani željom da ostvarimo smisao svog poziva i kontinuiranog rada dijeleći novu misao, kritičku oštricu i zabavu sa širom publikom – mi sanjamo o vlastitom kazalištu. Nudimo volju i sav svoj intelektualni i umjetnički kapacitet za osnivanje nove, inovativne i edukacijske umjetničke platforme koja bi objedinila studente različitih obrazovnih podloga i afiniteta.


Studentima Glume i medija u produkciji se pridružuju kolege scenografi, kostimografi, novomedijski umjetnici, slikari, kipari, grafičari i dizajneri, te kolege kulturolozi u vođenju programa, organizaciji predavanja, tribina i radionica. Naša je vizija stvoriti prostor koji studentima daje priliku da stječu praktično radno iskustvo tijekom studija, ali i da ostaju razvijati svoje vještine i nakon studija, producirajući samostalne projekte, povezujući se s profesionalnim umjetnicima i institucijama iz Hrvatske i inozemstva, na taj se način profilirajući i povećavajući svoju konkurentnost na nemilosrdno obeshrabrujućem domaćem tržištu rada – kažu studenti.


Obogatiti ponudu




Nadalje se ističe svjesnost da je zbog nedostatka prostornih i kadrovskih kapaciteta nemoguće ostvariti upis novih studenata na studij Glume i medija, kao i to da usprkos ograničenim uvjetima za rad već niz godina studenti ostvaruju bogat produkcijski program i interdisciplinarne suradnje.


– No čak i ako stavimo na stranu naše izravne akademske potrebe, kao građani Rijeke i mladi intelektualci moramo izraziti potrebu za novom scenom u našem gradu, za novim sustavnim i kontinuiranim izričajima koji će moći pružiti drugačiju poetiku i estetiku nego što to čine dominantno nacionalno kazalište ili pojedinačne inicijative nezavisne scene. Osim što želimo obogatiti kulturnu ponudu svoga grada, stabilnost vlastitog produkcijskog prostora pružila bi nam mogućnost bavljenja aktualnim problemima kroz kreativni pristup građanskom odgoju, aktivizmu, integraciji marginalnih skupina i općenito poticanju kritičkog mišljenja kod mladih generacija – kažu studenti, dodajući da upravo u EPK-u vide idealnu priliku da se jedna takva scena pokrene.


– Svaka europska prijestolnica kulture logično obiluje programskim sadržajima i privremenim umjetničkim aktivnostima, ali njen pravi potencijal leži u infrastrukturnim ulaganjima koja donose dugoročni društveni učinak. Ovogodišnji gorući problem naše države je gubitak mladog obrazovanog stanovništva, pri čemu je upravo Rijeka drugi grad u Hrvatskoj po iseljenosti. Mi koji ovdje želimo ostati i pridonijeti zajednici kroz svoje individualne i kolektivne potencijale, krajnji cilj EPK vidimo kao stvaranje održive kulturne ekonomije u kojoj i mi možemo i moramo sudjelovati – ističu studenti.


Neadekvatni prostori


U nastavku svojeg prijedloga studenti prilažu izvještaj o radu studijskih programa Gluma, mediji, kultura te Gluma i mediji. Podsjećaju da otkako je 2010. godine Sveučilište u Rijeci osnovalo sveučilišni studij Gluma i mediji, isprva poslijediplomski specijalistički, a poslije i preddiplomski i diplomski studij, pojavila se velika potreba studenata i mladih profesionalaca da javno prakticiraju stečena znanja i redovito se prezentiraju široj publici.


– Dosad je osam studenata završilo postdiplomski specijalistički studij Gluma, mediji, kultura, 12 je završilo preddiplomski studij Gluma i mediji, a trenutno je redovno upisanih 28 studenata – 12 na diplomskom studiju Gluma i mediji, dva apsolventa i 14 studenata druge godine na preddiplomskom studiju. Iduće godine upisuje se nova generacija na preddiplomski studij, pa će se broj studenata povećati na 39. Tijekom dosadašnjeg rada iz nastavnog procesa je proizašlo dvadeset ispitnih predstava koje su sve javno izvedene, te srednjometražni film. Neke od predstava i dalje igraju, diljem regije, te postižu odlične rezultate i osvajaju nagrade – kažu studenti.


Prema njihovim riječima, studijski program trenutno se odvija u zgradi Akademije primijenjenih umjetnosti, u trima prostorijama: dvjema malim učionicama pogodnim samo za teorijska predavanja i jednoj sali veličine 15 puta sedam metara, sve prilično neadekvatno. Postoji načelan dogovor da će se Studij preseliti u prostore sadašnjeg Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, kad ovaj prijeđe u zgradu bivšeg Benčića, no to će sve koštati pa studenti misle da je neophodno oformiti radnu grupu za građevinsko i tehničko unapređenje prostorija sadašnjeg MSU-a.


U nastavku elaborata iznosi se i analiza organizacijskih i prostornih uvjeta riječke kazališne scene – koji su uglavnom takvi da studentima glume ne osiguravaju trajnu uporabu i realizaciju programa.


– Trenutno, bez mogućnosti za razvitak vlastitih projekata, generacije studenata koje završavaju studij Gluma i mediji nemaju velike šanse zaposliti se u struci, kao niti ostati sudjelovati u kazališnom životu Rijeke i Primorsko-goranske županije. Akademsko kazalište »Akteri« predstavlja odgovor na problem manjka fizičkog prostora za prezentaciju i usavršavanje mladih kazališnih umjetnika, kao i problem manjka nezavisne kazališne scene u Rijeci općenito. Akademsko kazalište služilo bi kao kreativni laboratorij mladim profesionalcima iz sfere glume, ali i njihovim kolegama, polaznicima drugih studija Akademije primijenjenih umjetnosti – objašnjavaju studenti.