Završio 25. Jazztime

Za kraj JazzTimea nastupili riječki glazbenici: Uzbudljive izvedbe, neponovljivi trenuci

Davor Hrvoj

Bow vs. Plectrum i kvartet Tamare Obrovac pružili su atraktivne nastupe na visokoj razini, što je publika prepoznala i nagradila ih ovacijama. Festival su zaključili mladi riječki glazbenici na kojima ostaje budućnost JazzTimea



Bogat i raznolik program, sjajni koncerti, oduševljena publika – karakteristike su to ovogodišnjeg jubilarnog, 25. festivala JazzTime Rijeka koji je održan od 16. do 19. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i na Botelu Marina. Osim sjajnih koncerata, u nastavku festivalskih večeri održani su off programi koji su donijeli klupski ugođaj.


Već na otvorenju svojim su nastupima oduševili talijanski Roberto Gatto PerfectTrio i Jazz orkestar HRT-a kojem su se tom prigodom pridružili riječki glazbenici: gitarist Zoran Majstorović i tenor saksofonist Franjo Črnjarić, te Trio Minus One u after programu u atriju HKD-a. Sljedeće večeri nastupio je Marc Abrams trio u kojem uz ovog kontrabasista sviraju saksofonist Nevio Zaninotto i bubnjar i udaraljkaš Zlatko Kaučić. Poseban je bio njihov program. Naime, izvodili su kultno djelo velikog Sonnyja Rollinsa »Freedom Siute«, a program nadopunili jednako cijenjenim »Theloniousom Monkom«.


Atraktivni nastupi


Sastav Chui nastupio je u djelomično izmijenjenoj postavi. Naime, uz klavijaturista Tonija Starešinića i saksofonista Vojkana Jocića svirao je novi član, bubnjar Ivan Levačić. Predstavili su se uglavnom izvedbama vlastitih skladbi objavljenih na tri hvaljena albuma. Iste večeri u after programu nastupio je kvartet pjevačice Katarine Jurić koji je posvećen mainstream izvedbama jazz standarda. Uz nju, svirali su gitarist Bruno Mičetić, basist Henry Radanović i bubnjar Dušan Kranjc.




Treće večeri JazzTimea u HKD-u na Sušaku nastupili su Bow vs. Plectrum i Tamara Obrovac kvartet. Oba koncerta pružila su atraktivne nastupe na visokoj razini, što je publika prepoznala i nagradila ih ovacijama. Bow vs. Plectrum – kontrabasist Tihomir Hojsak i tamburaš Filip Novosel – jedna je od najzaposlenijih kombinacija na našoj jazz sceni. Nakon turneje po SAD-u i koncerta u Beču, prvi su se put predstavili riječkoj publici. Ostvarili su unikatan zvuk i pristup u kojem spajaju jazz s narodnom ili klasičnom glazbom. Osim zanimljivih aranžmana, zahvaljujući uigranosti doimali su se kao da sviraju s lakoćom, jednostavno, organski.


Takav je dojam ostavio i kvartet Tamare Obrovac u kojem, uz ovu pjevačicu i autoricu glazbe i tekstova, sviraju pijanist Matija Dedić, kontrabasist Žiga Golob i bubnjar Kruno Levačić. Izvedbe Tamarinih skladbi u ovom su kontekstu puno drukčije nego s Transhistrija Ensembleom, s više jazzističkih karakteristika, ali slobodne i nesputane. Niti ovom prigodom nije nedostajalo spontanosti, nepredviđenih interakcija, smišljanja tekstova na licu mjesta. Radost muziciranja, radost prijateljevanja, komunikacija s publikom, virtuozna sola – sve to glazbu kvarteta čini uzbudljivom i neponovljivom.


Budućnost je u dobrim rukama


U posljednjem koncertu festivala, na Botelu Marina nastupili su riječki gitarist Bruno Mičetić u triju s bas gitaristom Lukom Veselinovićem i bubnjarem Bornom Šercarom te sastav Overnight Parking. Mičetić je predstavio program sa svojeg novog CD-a »Beauty of Your Soul« u izdanju Dallas Recordsa koji je promovirao 15. studenoga u zagrebačkom kafeu Matis. Radi se o njegovim skladbama koje odaju svestranog glazbenika sklonog mainstreamu, ali i fusionu, profinjenog stilista čistog zvuka i lijepo osmišljenih tema.


Riječki sastav Overnight Parking, koji čine mlađi glazbenici skloni fusion pristupu: klavijaturist Dorian Cuculić, gitarist Filip Mezak, bas gitarist Vedran Jurdana i bubnjar Sandro Legan, izvodio je vlastite skladbe koje su već snimili za svoj prvi album, uvjerivši nas da je budućnost JazzTimea i riječkog jazza u dobrim rukama.


Koncert je zaključen jam sessionom na kojem su se nekima od sudionika pridružili gitarist Elvis Stanić i basist Henry Radanović.