Google Arts & Culture

Umjetnička djela na mreži: Jednim klikom do remek-djela svjetske umjetnosti

Šarlota Brnčić

Za sada su svi muzeji i umjetnička mjesta zatvoreni za javnost. Trebat će malo strpljenja, ali to je za veće dobro. U međuvremenu, ne odustajemo od umjetnosti zahvaljujući Google Arts & Culture, kako bismo se divili milijunima umjetničkih djela iz cijeloga svijeta



RIJEKA – Znate li da postoji način da jednim klikom uživate u najljepšim umjetničkim djelima na svijetu? Za sada su svi muzeji i umjetnička mjesta zatvoreni za javnost. Trebat će malo strpljenja, ali to je za veće dobro. U međuvremenu, ne odustajmo od umjetnosti i uputimo se u razgled najljepših djela i muzeje izravno od kuće zahvaljujući Google Arts & Culture, kako bismo se divili milijunima umjetničkih djela iz cijeloga svijeta. Među radovima koji se mogu vidjeti u visokoj rezoluciji su:


1. Zvjezdana noć, Vincent van Gogh


Ulje na platnu, slavno remek-djelo postimpresionizma iz 1889. godine, koje oslikava noćni krajolik Saint-Remy-de-Provence u Provansi. Slika prikazuje seoski krajolik noću, s plošnim brežuljcima u pozadini. To nije tiha, mirna noć, već prizor uznemirenog treperenja elemenata prirode i ljudskog svijeta, dok se selo pruža prema nebu uz spiralne i zapletene pokrete. Van Goghov originalni način slikanja očituje se u slikarskom jeziku, u odvažnosti nanošenja boje, prožimanju površine pokretom i stvaranju kompozicije s dinamičnim kontrastima. Tako su na slici tamnozeleni čempresi naslikani širokim potezima, prošarani posvijetljenim odsjajima crvenih i žutih linija, a svijetlo nebo je određeno tamnim obrisom brda. Djelo se čuva u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku.




2. Poljubac, Gustav Klimt


»Poljubac« (njemački »Der Kuss«) je slavna art nouveau i najpoznatija slika austrijskog slikara Gustava Klimta, iz njegove »zlatne« faze koja se odlikuje intenzivnim dekorativnim lirizmom i formalnom stilizacijom. Najpoznatija od nekoliko verzija »Poljupca«, prikazuje dva lika na obali pokrivenoj cvijećem na zlatnoj pozadini. Njihova priljubljena tijela ovijena su raskošnom odjećom ukrašenom bogatim nizom šarenih oblika i uzoraka. Ženski lik kleči, tijela prikazana u profilu, s glavom naslonjenom na rame i muškarčevu ruku koja je pridržava. Lice joj je okrenuto prema promatraču, a oči su joj zatvorene. Muškarac stoji i grli ženu, a njegov zagrljaj oblikuje skladno jedinstvo dvaju tijela. Djelo koje je Klimt stvorio između 1907. i 1908. godine čuva se u bečkom Osterreichische Galerie Belvedere.


3. Mladi zec, Albrecht Durer


»Mladi zec« je slika koju je njemački umjetnik Albrecht Durer stvorio 1502. godine. Smatra se nevjerojatno važnim primjerom opservacijske umjetnosti. Ovo remek-djelo je jedno od prvih koje se bavi prirodnim istraživanjima. Durer je majstorski zarobio zeca sa živahnom, gotovo fotografskom točnosti. Motiv zasigurno nije bio lagan za slikanje, pogotovo kada je riječ o teksturi i višebojnoj prirodi zečjeg krzna. Ne samo da je stvorio detaljan znanstveni prikaz zeca, nego je uspio dati životinji individualni izraz. Čuva se u muzeju Albertina u Beču.


4. Djevojka s bisernom naušnicom, Johannes Vermeer


Portret koji je naslikao nizozemski slikar Johannes Vermeer 1665. godine, a koji ga je proslavio. Vjerojatno je uz »Mljekaricu« njegovo najpoznatije djelo. Sliku još zovu i »Mona Lisa sjevera« ili »nizozemska Mona Lisa«. Nakon restauracije 1994. godine shema boja i tajanstvenost ženina pogleda uvelike se poboljšala. Portret se čuva u muzeju Mauritshuis u Haagu.


5. Noćna straža, Rembrandt


»Noćna straža« (nizozemski: »De Nachtwacht«) je slavno remek-djelo baroknog slikara Rembrandta van Rijna iz 1642. godine. Na ovoj tamnoj slici nalazi se skupni portret vojne čete koju iz Amsterdama vodi kapetan Frans Banning Cocq (i pukovnik Willem van Ruytenburch) na vojnu vježbu. Gradske zidine, predstavljene portalnim lukom, podsjećaju na antičke rimske slavoluke. Na taj način Rembrandt podsjeća gledatelje da su Nizozemci slobodan narod koji je svrgnuo svoje španjolske osvajače, poput Rimljana koji su svrgli Etruščane. Smješteno je u Rijksmuseumu u Amsterdamu.


6. Autoportret s majmunom, Frida Kahlo


Autoportret s majmunom slika je meksičke umjetnice Fride Kahlo koju je 1938. naručio A. Conger Goodyear, tada predsjednik Muzeja moderne umjetnosti u New Yorku. Na slici je Frida prikazana sa skupljenom kosom, dok gleda strogo. Na njenom licu su naglašene karakteristične crne spojene obrve. Majmun je predstavljen kao živo, nježno, suosjećajno biće koje ju je zaštitnički zagrlilo oko vrata. Bujna zelena pozadina lišća predstavlja vrtove koje je Frida jako voljela. Smještena je u muzeju Roberta Bradyja.


7. Ribnjak sa ljiljanom, Claude Monet


Claude Monet je više volio slikati iz života, prateći igru ​​sunčeve svjetlosti na glatkoj površini jezera. Koristio je čistu boju, miješajući ih na platnu. Slika je obojena plavo-zelenom bojom i ostavlja miran dojam. Elegantni Hokusai stilski most vizualno dijeli platno na dva dijela. Na dnu se reflektira voda. U sjeni je i obasjan suncem u isto vrijeme. Most podsjeća na prisutnost osobe u ovoj idiličnoj slici. Na njemu želite hodati, stajati u sredini i diviti se pogledu. Djelo je smješteno u Nacionalnoj galeriji u Londonu.


8. Mučeništvo svete Uršule, Caravaggio


Sveta Uršula bila je kršćanska djevica koja je poginula u Koelnu kao mučenica, najvjerojatnije u IV. stoljeću. Djelo »Mučeništvo svete Uršule« posljednje je umjetničko djelo Caravaggia nastalo 1610. godine. Sačuvano je u galeriji Palazzo Zevallosa u Napulju.