Kresnikove violine

U Pomorskom muzeju koncert na violinama koje je izradio “šaptač violinama”

Kim Cuculić



U sklopu velike izložbe posvećene liječniku i zaljubljeniku u violine Franji Kresniku, postavljene u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, u petak 24. siječnja, u Muzeju će biti održan koncert na violinama koje je izradio sam Kresnik, umjetnik i znanstvenik koji se prije stotinjak godina više nego itko prije ili poslije njega približio nenadmašnom misteriju gradnje Stradivarijevih i Guarnerijevih violina. Na Kresnikovim violinama iz fundusa PPMHP-a svirat će mladi riječki violinisti, studenti zagrebačke Muzičke akademije, Matej Mijalić i Ivan Graziani, uz klavirsku pratnju Jelene Barbarić Mijalić. Koncert se održava u sklopu izložbe »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona«.


Na koncertu će se moći čuti djela J. S. Bacha, N. Paganinija, J. Bramsa, H. Wieniawskog i P. de Sarasastea.


Riječki talenti Matej Mijalić i Ivan Graziani, studenti u klasi prof. Leonida Sorokowa, svirat će na dvjema Kresnikovim violinama, iz 1910. te iz 1912. godine. Ulaz na koncert je slobodan, a započinje u 19 sati.




Izložba »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« dio je projekta Europske prijestolnice kulture, programskog pravca »Doba moći«. Riječ je o drugoj po redu izložbi programa Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka »Granice – između reda i kaosa«, koji se provodi u sklopu Europske prijestolnice kulture. Kresnik je svoj život posvetio izučavanju rada Stradivarija i Guarnerija, što u prvoj polovici 20. stoljeća zaista nije bilo lako. No, zahvaljujući upornosti, ostvario je izuzetne rezultate i postao čovjek koji čita violine – »Un uomo che legge i violini«, kako su ga tada nazivali.


Rijeka i teme koje su obilježile grad nalaze se u polazištu programske cjeline »Doba moći«, no program obuhvaća i moćna razdoblja Europe. Rijeka, u tom kontekstu, zahvaljujući svojoj burnoj povijesti i sadašnjem trenutku može predstavljati Europu u malom. Tako se izložba o Franji Kresniku odlično uklapa u tu priču, budući da govori o čovjeku koji je svojim životom i radom, pa tako i vrijednim nasljeđem koje je ostavio iza sebe, svakako ostavio dubok trag u riječkoj povijesti, ali postao i dijelom svjetske glazbene baštine. Kremonske violine u Rijeci bit će izložene do 8. ožujka 2020., kada će ih zamijeniti instrumenti iz fundusa PPMHP-a. Izložba »Violinom iznad granica/Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona« ostaje otvorena do siječnja 2021. (K. C.)