Fažana Media Fest

U Fažani, prvom mjestu prijatelju novinara, otvoren multimedijski festival

Hina

Foto Facebook Fažana Media Fest

Foto Facebook Fažana Media Fest



FAŽANA Prvi međunarodni multimedijalni novinarski festival Fažana Media Fest (FMF) svečano je otvoren u petak kada je Fažana promovirana i kao prvo mjesto na svijetu koje je službeno postalo prijatelj novinara.


Glavni koordinator FMF-a i bivši predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković kazao je i kako će se tijekom festivala od 13. do 22. rujna u sklopu novinarskih radionica, izložbi, predstavljanja knjiga i koncerata okupiti više od pedesetak sudionika – novinara, urednika, pisaca i glazbenika među kojima su i Goran Milić, Đelo Hadžiselimović, Robet Knjaz, Domagoj Zovak, Blaž Zgaga, Jasmin Krpan i Edo Maajka.


Leković je naglasio da taj prvi desetodnevni festival u Fažani počiva na tri stupa – očuvanju i promoviranju novinarskih vrijednosti i profesionalizma, promoviranju tolerancije, ljudskih prava, antifašizma i antinacionalizma te promoviranju Fažane.




”Akcent je na novinarstvu. Fažana je od danas prvo mjesto na svijetu koje je prijatelj novinara. To nije prazna floskula, mi to i dokazujemo ovim festivalom koji će, nadam se, biti tradicionalan. Krećemo i u osnivanje međunarodne novinarske škole, a pokušat ćemo i biti mjesto gdje će se svi ugroženi novinari moći skloniti”, rekao je Leković dodavši i kako je to moguće ostvariti u sklopu suradnje s međunarodnim organizacijama.


Načelnik općine Fažana Radomir Korać kazao je da festival ima punu potporu općine.


”Nas su stvarno nervirali napadi na novinare. Mi smo prva općina koja podržava ono što novinari napišu, a Fažana Media Fest izraz je naše potpore”, rekao je Korać


Prvog dana Fažana Media Festa držana novinarska radionica o reportaži koju je vodila Barbara Matejčić. Ona je predstavila i svoju knjigu ”Kako ste”, otvorena je izložba karikatura autora s područja bivše SFRJ koju je priredio Igor Galo, a u sklopu večeri putopisnih dokumentaraca Đelo Hadžiselimović razgovarao sa Stipom Božićem.


Tijekom prvog vikenda FMF-a predviđena je novinarska radionica o istraživačkom novinarstvu koju će voditi proslavljeni slovenarski novinar Blaž Zgaga koji će ujedno predstaviti knjigu ”U ime države”, Đelo Hadžiselimović će razgovarati s Goranom Milićem i Robertom Knjazom. Novinar Hine Ivo Lučić održat će novinarsku radionicu ”Mediji i okoliš” i predstavit će svoj rad naslovljen ”Analiza izvještavanja svjetskih medija o prvom ‘javnom’ izlijeganju čovječje ribice u Postojni”.


FMF se službeno zatvara u subotu 21. rujna koncertom Ede Maajke.