Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. siječnja 2020.
Stripovska mitologija

Super (anti)junaci za laku noć: Gledali smo "Glass" M. Nighta Shyamalana

Super (anti)junaci za laku noć: Gledali smo "Glass" M. Nighta Shyamalana
Super (anti)junaci za laku noć: Gledali smo "Glass" M. Nighta Shyamalana
Autor:
Objavljeno: 24. siječanj 2019. u 10:52 2019-01-24T10:52:30+01:00

Shyamalanu je trebao »Glass« da bi njime zaokružio trilogiju započetu s »Neslomljivim«. Jer, autorov opus sveden je na konstantne konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije. Zato superheroji danas ne mogu egzistirati bez reboota, sequela, spin-offa i sličnih hipertrofiranih igrarija

Uoči proročanskog susreta Davida Dunna/Brucea Willisa i Elijaha Pricea/Samuela Jacksona u »Neslomljivom«, David ulazi u Eliahovu galeriju, promatrajući raritetni prikaz dobra i zla koji priziva početke stripova. »Vidiš li oči zlikovca? Sin mi kaže da postoje dvije vrste Zla: vojnik zla koji se bori s herojem koristeći vlastite ruke, i istinska prijetnja – ljuti neprijatelj koji u borbi s protivnikom koristi vlastiti um«, kazat će Elijahova majka. »Trebalo je proći devetnaest godina da te pronađem«, reći će danas Eliah ljutom neprijatelju Kevinu Crumbu kojeg smo upoznali u »Podvojenom« (»Split«).

Shyamalanu je trebao »Glass« da bi njime zaokružio trilogiju započetu s »Neslomljivim«, što je bilo evidentno još u njenom prvom nastavku. Jer, autorov opus sveden je na konstantne konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije. Zato superheroji danas ne mogu egzistirati bez reboota, sequela, spin-offa i sličnih hipertrofiranih igrarija. Franšiza je praktički postala žanr per se. Razlika je u tome da joj Shyamalan pristupa krajnje refleksivno i emotivno. Jer, za razliku od sličnih Marvelovih taktika, u zadnjih pola sata Shyamalanova komada ne događa se nikakva bombastična akcija (nabrekle žile na Kevinovu torzu nemaju nikakvih akcijskih dodirnih točaka s »Hulkom«).

Stripovska mitologija

Sjedobradi David Dunn bliži je staturi Leeja Marvina u svom sporom i senilnom prihvaćanju sudbine. Za Kevina znamo da živi s poremećajem osobnosti, te da su mu um zarobile 24 ličnosti. Za Elijaha znamo da je odrastao bez prijatelja i da mu je popularna stripovska mitologija bila jedina dimenzija koja je izrekla istinu o njegovu stanju. Možda najveći misterij ostaje David, kojeg se tek prisjećamo u formi crno-bijele skice i jedino je njegov sin bio u stanju prepoznati očev skriveni identitet. No od tada je prošlo 20 godina. Naslovnica lokalnog magazina sada najavljuje otvaranje Osaka Towera.

A tu je i You Tube video s ukradenima slikama Davidovih noćnih akcija. Heroju treba sin u ulozi asistenta koji će locirati njegove pokrete i pridodati njegovu superherojskom činu dostatnu dozu svakodnevne normalnosti. Zato ćemo Shyamalana ugledati u ironičnom cameu kao službenika prodavaonice alarmnih i nadzornih uređaja. Zaštititi svoje privatno leno od uljeza u eri novih Zidova, koji će proizvesti ciklične nacionalne »shutdowne«.

Lik psihijatrice

Zato mu treba psihijatrica Staple (Sarah Paulson), u čijoj klinici vegetiraju autorovi izgubljeni i umorni heroji. Upravo u njenim blindiranim interijerima, Shyamalnov film postaje mastodontski intertekstualni dispozitiv koji otvara nove narativne prostore. Dr. Staple je zadužena za liječenje svih onih koji vjeruju da žive u stripovima i smatraju se superherojima (»Stripovi su opsesija«). Ona je ta koja pokušava minirati predodžbu o stripu kao fetišu, smatrajući ga banalnim tržišnim proizvodom. Ali način na koji osvetnik David spašava ljude nikad nije bio pitanje racionalnih odluka, već neobjašnjivih vizija.

Kao što je Kevinovo kažnjavanje onih »koji nikad nisu patili«, pokušaj zaštite njegove brutalne i ranjene infantilnosti kreiranjem podivljale zvijeri. Zato vjerovati u stripove znači vjerovati u sebe, i oni su ti koji konstruiraju »odnose« Shyamalanova trija, iako im je autor podario emotivne (obiteljske) stupove utjelovljene u Davidovu sinu, Kevinovoj prijateljici i Elijahovoj majci. U svijetu satkanom od betona, cigle i linoleuma. Pink i pank. Jer, Shyamalova trilogija ne pripada Eliahovu »Limited Edition« univerzumu, već je to još jedna autorova priča o super(anti)junacima za laku noć.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.