Međunarodni skupovi

Rijeka domaćin: Europske kulturne politike i umjetna inteligencija u RiHubu

Jasmin Đečević

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Kompendij kulturnih politika i trendova u Europi održat će se od 9. do 11. listopada, a »I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije« 12. i 13. listopada



RIJEKA Nedavno otvoreni RiHub uskoro će biti domaćin dvama važnim međunarodnim skupovima; od 9. do 11. listopada održava se Kompendij kulturnih politika i trendova u Europi, dok se 12. i 13. listopada u istom prostoru održava Stručni seminar o kulturi, kreativnosti i umjetnoj inteligenciji pod nazivom »I-relevantnost kulture u dobu umjetne inteligencije«.


Na Kompendiju kulturnih politika i trendova u Europi sudjelovat će 50-ak gostiju iz cijele Europe, a kako je istaknuto na najavnoj konferenciji za novinare, rezultati njihovog rada bit će važan putokaz zemljama članicama Vijeća Europe u području kulture i razvoja nacionalnog zakonodavstva.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da se Kompendij organizira u Rijeci.– Jedna od funkcija ovog prostora je okupljanje u svakom smislu te riječi, a pogotovo okupljanja ljudi koji se bave promišljanjima kulturnih politika. Oba ova sastanka su događaji koji se odvijaju u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeće Europe, a osim što ćemo biti dobri domaćini, želimo i aktivno sudjelovati te iskoristiti ovakve događaje u smislu pozicioniranja Rijeke kao Europske prijestolnice kulture – rekao je Obersnel.

Svi su pozvani


Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić objasnila je da se Kompendij bavi prikupljanjem, analizom i davanjem preporuka za izradu i primjenu kulturnih politika.




– Osim toga, Kompendij služi i kao istraživačka baza i mjesto znanja. Sretni smo što autori dolaze u Rijeku i ovdje imaju svoj radni sastanak, ali kako bi u svemu sudjelovala i šira javnost, organiziramo 11. studenog javnu raspravu iz područja kulturnih politika – rekla je Višnić. Stručni seminar »I-relevantost kulture u dobu umjetne inteligencije«, čiji program su osmislili Gerfried Stocker, Vuk Ćosić i Kathrin Merkle, okupit će, naglasila je Višnić, ključne ljude koji se bave tom temom na svjetskoj razini.


– Neke od tema i pojmova kojima će se baviti taj seminar su potpuno novi i još ni ne znamo što točno znače, ali to pokazuje da smo u avangardi, ispred trendova, što i trebamo biti kao Europska prijestolnica kulture. Svi prisutni stručnjaci bit će i na okruglom stolu koji se održava 12. listopada, nakon čega slijedi otvorenje izložbe Vladana Jolera pod nazivom Anatomija sustava umjetne inteligencije. Pozivam zaista sve da prisustvuju na oba javna događaja, jer se ovdje ne radi samo o kulturi i umjetnosti, nego su to teme bitne za znanost, obrazovanje, razvoj novih poduzetničkih projekata, tehnolgija i slično – istaknula je Višnić.



Novinarima je na jučerašnjoj konferenciji pročitano i pismo Matjaža Grubena, čelnika direktorata za ljudska prava Vijeća Europe koji također dolazi u Rijeku na skup »I-relevantost kulture u dobu umjetne inteligencije«.


»Osim rada vezanog uz zdravstvo i bioetiku, zaštitu podataka, pravdu, izbore, prava djeteta te borbu protiv korupcije, kriminala kao i kibernetičkog kriminala, Vijeće Europe razmatra međusobnu povezanost tehnologije i kulture. Razvoj koji se odnosi na umjetnu inteligenciju bit će jedno od ključnih transverzalnih pitanja/tema Vijeća Europe u narednim godinama. Treba istražiti kako se najbolje mogu susresti stari i novi svjetovi, u perspektivi usmjerenoj na ljude i građane, a sve u interesu 830 milijuna Europljana.


Vijeće Europe posebno zahvaljuje Republici Hrvatskoj i njenom predsjedanju Odborom ministara Vijeća Europe, Ministarstvu kulture, Gradu Rijeci te kolegama iz Rijeke 2020 na pruženoj prilici, partnerstvu te sudjelovanju«, navodi se u pismu.



Odbor ministara VE-a


Anja Jelavić, načelnica Sektora za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture, posebno je pohvalila prostor RiHuba te podsjetila da se programi organiziraju u okviru hrvatskog predsjedanja Odborom ministara Vijeća Europe, od svibnja do studenoga ove godine. Kulturni program sastoji se od ukupno 19 događanja i to sedam filmskih projekcija, šest koncerata, četiri izložbe i dva događanja u domeni izvedbenih umjetnosti, kazališta i plesa.


Pored već spomenutih skupova, Jelavić je najavila još dvije važne konferencije, »Integralni pristup zaštiti, planiranju i upravljanju krajobrazima povodom« u sklopu proslave međunarodnog dana krajolika zajedno s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, koja će se održati u Zagrebu 20. listopada, odnosno međunarodnu konferenciju »Podvodna kulturna baština u Europi danas« u suradnji s Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju, koja će se održati u Zadru od 25. do 27. listopada.