Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Komentar

Priča kakvu smo zaslužili: Naš kritičar Dragan Rubeša o otvorenju Pulskog festivala

Foto Manuel Angelini
Foto Manuel Angelini
Autor:
Objavljeno: 15. srpanj 2019. u 9:54 2019-07-15T09:54:19+02:00

Da živimo u nekoj normalnijoj zemlji, Pulu bi otvorila antifašistička dokudrama »Dnevnik Diane Budisavljević«

To nije priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini - to je priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu. Ta naša duga povijesna priča ima mnogo protagonista i zaslužuje još mnogo dobrih filmova. Tako je o »Generalu« Antuna Vrdoljaka zborila naša voljena filmska kritičarka Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom otvorenju Pulskog filmskog festivala. Sav taj jezivi dernek, od preludija na crvenom tepihu pa nadalje, bio je podređen »Generalu«. Nakon njena pompoznog haikua, dogodit će se u našim medijima cunami kritičkih analiza Vrdoljakova filma. Iako je identične predsjedničine riječi mogao izgovoriti i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, smješten rame uz rame s KGK, kako to i dolikuje tom veličanstvenom događaju.

Predizborni pamflet

Titovi mornari, koliko god ih bilo u rimskom, pardon, jugoslavenskom amfiteatru, tom najvećem ljetnom kinu na otvorenom, kao da Verona i Taormina ne postoje, pravi su amateri u odnosu na tu nacionalističku pompu. Jedan red decentne predsjedničine oprave, jedan red izazovnog firmiranog dekoltea dame u koji je uronila kamera HTV-a u izravnom prijenosu. Uostalom, kažu da je Tito obožavao film. Imao je i mini kino u svojoj rezidenciji na Brijunima. Dolazili su mu u goste i Orson Welles, i Richard Burton, i Liz Taylor i Sophia Loren.

Ali filmskom kritikom nije se bavio. Može naša prijestolnička štampa već idući dan na četiri stranice minuciozno analizirati sve nedostatke Vrdoljakova komada. Pisati o tome kako je na snimanje »Generala« potrošeno 3 milijuna eura. Pisati o tome kako je »generalov život u Legiji stranaca prikazan samo u jednoj sceni«. Pisati o njegovim konkubinama portretiranim kao »bezgrešnim djevicama«. Pisati o tome kako je autorov film »suh, siv i dosadan«. Pisati o tome kako su njegov pandan »staljinistički filmovi u kojima Staljin dodirom ruke popravlja traktor, a mudre pravorijeke izriču brkati komesari partije«, kako je to u Jutarnjem naveo Jurica Pavičić. No, sve te detaljne analize nisu ništa u odnosu na veličanstveni kritički osvrt o »Genralu« koji je u Areni izgovorila KGK u formi predizbornog pamfleta. Vjerojatno ga i nije napisala sama, već njeni savjetnici, dok ga je ona čitala sa šalabahtera.

Uzgajivač tuna

Naravno, nema sumnje da ta duga povijesna priča zaslužuje puno dobrih filmova, kako je to navela KGK. Možda bi se, recimo, mogao snimiti biopic o Šušku, Rojsu ili Glavašu u režiji Jakova Sedlara. Kao da nam notorne filmske devedesete nisu bile dovoljne.

Možda će se nakon predsjedničina ukazanja u pulskoj Areni, KGK povećati rejting u svim onim Crobarometrima rađenim na uzorku od toliko i toliko neandertalaca. Jer, možda je »General« doista priča kakvu smo zaslužli. Ne, nismo ga gledali, niti nam je do njega stalo. Jer, da živimo u nekoj normalnijoj zemlji, Pulu bi otvorila antifašistička dokudrama Dane Budisavljević »Dnevnik Diane Budisavljević«.

Zato je autoru teksta koji držite u ruci liječnik preporučio da ne dolazi u Pulu. Film Dane Budisavljević pogledat će s užitkom iduće jeseni. A do »Generala« mu je stalo onoliko koliko je do Pule stalo njegovu akteru i trenutnom uzgajivaču tuna. Tamo se, naime, nije ni pojavio. Za sada, barem na temelju foršpana, možemo zaključiti da je Višnjić loš glumac. Što se tiče svih »Generala« iz povijesti filma, ipak preferiramo Bustera Keatona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.