Festival fotografije

Počinje osmi “Organ vida”: Izložbe, razgovori sa umjetnicima, projekcije filmova

Kim Cuculić

Do subote, 17. rujna, posjetitelje očekuju mnoge izložbe na različitim zagrebačkim lokacijama, razgovori s umjetnicima i projekcije filmova

ZAGREB Otvorenjem izložbe »Otkrivanja« danas u Francuskom paviljonu u 18 sati počinje osmi Festival fotografije Organ Vida. Festival nudi izložbeni, edukativni, diskurzivni i zabavni program koji se odvija na sedamnaest različitih gradskih lokacija. Prvi dan najvećeg festivala suvremene fotografije u ovom dijelu Europe nudi bogat program od ranih jutarnjih sati. U 9 sati svoja vrata otvara Oris – Kuća arhitekture, gdje je postavljena izložba fotoknjiga »Fotobookfestival Kassel«.Počevši od 10 sati, u Zagrebačkom plesnom centru otvara se »Fotopub Surprise«, izložba radova umjetnika u – jajima!

Sadržaj izložbe, naime, sakriven je ispod krhke crne ljuske. Od 11 sati na dvije lokacije mogu se posjetiti dvije izložbe – »Zemlja sjena« velikog Rogera Ballena (MSU) te »Ovdje i sada« Nikole Zelmanovića (Galerija Šira). Kao uvod u službeno otvorenje, u Galeriji Greta od 17 sati može se posjetiti izložba »Kakva je ovo knjiga« na kojoj je prikazan izbor najznačajnijih fotografskih knjiga izdanih od 2014. do 2016. godine.


Službeni početak Festivala označit će svečano otvorenje izložbe »Otkrivanja/Revelations« u Francuskom paviljonu, na kojoj sudjeluje deset autora – finalista izabranih među više od 400 prijavljenih. Izbor su napravili članovi žirija koji čine cijenjeni fotografi i kustosi inozemne i domaće scene – Louise Clements (Velika Britanija), Lea Vene (Hrvatska), Simon Norfolk (Velika Britanija), Phillip Toledano (SAD), Donald Weber (Kanada) i Gillian Wearing (Velika Britanija).


Svoje će radove u Francuskom paviljonu izložiti Gidon Levin, Kirill Gollovchenko, Maria Sturm i Cemre Yeşil, Andrea i Magda, Anne Müchler i Nico Schmitz, Mario Brand, Qian Zhao, M. Scott Brauer, Michal Siarek i Pierre Liebaert. Opsežan i intenzivan program Organa Vida nastavlja se do subote, 17. rujna, a posjetitelje očekuju mnoge izložbe na različitim zagrebačkim lokacijama, kao i panel-diskusije, razgovori s umjetnicima i projekcije filmova.