Prostor komunikacije

Pilot projekt “Građani svome gradu”: Kako starom dijelu Sušaka udahnuti više života?

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Od srijede do nedjelje nizom umjetničkih radova, intervencija i događanja autori žele otvoriti prostor komunikacije između stanovnika dijela Sušaka i mladih koji se okupljaju na Kontu kako bi se kroz razmjenu ideja potaknula njegova sadržajna revitalizacija



RIJEKA Stari dijelovi Sušaka na kojima se nekad odvijala živa trgovačka, kulturna i prometna aktivnost, a danas su samo prolazna stanica na putu za centar grada, poput Strossmayerove i Križanićeve ulice, u središtu su zanimanja pilot-projekta »Građani svome gradu« koji nizom umjetničkih radova, intervencija i događanja od 26. do 30. listopada želi otvoriti prostor komunikacije između stanovnika tog dijela grada te mladih koji se okupljaju na Kontu kako bi se kroz dijalog i razmjenu ideja potaknula njegova sadržajna revitalizacija.


Program počinje u srijedu u 19 sati umjetničkim događajem »Kućni stol« autora Tomislava Brajnovića u Studiju Kamov. Kako bi se taj prostor umjetničkog djelovanja povezao s neposrednim susjedstvom, umjetnik je osmislio projekt u obliku večere za sve posjetitelje, a realizirat će ga u suradnji sa susjedom iz Križanićeve ulice Rozarijom Rodin Čače, inače kuharicom. Na »Kućnom stolu«, uz ponudu jela i pića, diskutirat će se o procesu nastanka umjetničke intervencije »Kućni rad« Une Rebić i Nikolete Marković koja će tri dana kasnije – u subotu u 18 sati – biti prezentirana u formi umjetničke instalacije u istom prostoru. Instalacija prisvaja formu kućnog reda i donosi popis problema vezanih uz različite funkcije i namjene prostora u prizemlju Križanićeve 6a, te očekivanja stanara s kojima su autorice razgovarale.

Tinejdžersko prigovaranje


Za učenike viših razreda osnovnih škola Centar i »Nikola Tesla« koje se nalaze u neposrednoj blizini pasaža i susjedne zone Mrtvog kanala, u Galeriji Kortil organizirana je radionica pisanja kratkih priča pod nazivom »Gradska pričaonica«, pod vodstvom Jolande Todorović i Milana Zagorca. Namjera pričaonice je da se otvori prostor generacijskim temama i sadržajima koji su bitni učenicima, te da kroz radionicu savladaju vještine slobodne interpretacije. U četvrtak u 17 sati u Kortilu će se održati javno čitanje učeničkih radova, koji će biti objavljeni i na web stranicama časopisa »Književnost uživo« te u brošuri s učeničkim prozama na zadane teme, u elektronskom i tiskanom obliku.


U petak u 17 sati na programu je hepening prigovaranja pod nazivom »Ribanje« koji će se održati na Kontu, a namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima, premda se mogu pridružiti i svi ostali. Okupljanje se održava s namjerom da tinejdžerska populacija, koja se percipira kao bučna i nepristojna, javno, u usmenom i pisanom obliku, iskaže svoje želje i potrebe, a priređuju ga Učenička zadruga Skica koja djeluje pri Građevinskoj školi, umjetnica Nika Rukavina, glazbeni kolektiv Kud svi Turci, dizajneri Leo Kirinčić i Marin Nižić te udruga Drugo more.


Male intervencije u prostoru




U subotu i nedjelju od 9 do 16 sati u Križanićevoj 6a održat će se i radionica Vijeća mladih Benčić »(Re)kreacija Križanićeve«, u suradnji s ArtMašinom i umjetnicom Nikom Rukavinom. Radionica je namijenjena djeci mlađeg uzrasta, od 7 do 13 godina, bavi se pitanjem kako se prostor mijenja nastanjivanjem, a sastoji se od niza manjih intervencija u prostoru, poput izrade namještaja od paleta, sađenja biljaka i opremanja prostora različitim odbačenim predmetima.


Program »Građani svome gradu« izvodi se uz potporu MMSU-a Rijeka i kanadske fondacije Musagetes, a naziv preuzima sa spomen-ploče postavljene na početku Križanićeve ulice kao podsjećanje da je prolaz uređen sredstvima samodoprinosa 1983. godine, ali i pitanje što građani danas mogu učiniti za svoj grad.