Festival ljevice

O masovnom turizmu i religiji kao ideologiji: Danas počinje šesti “Fališ”

Boris Pavelić



Masovni turizam i »novi religijski nacionalizam« glavne su teme šestog Festivala alternative i ljevice Fališ, koji se danas, šesti put za redom, otvara u Šibeniku.


Od srijede do subote Fališ će ugostiti turističke stručnjake, povjesničare i povjesničare umjetnosti i ekologe koji će govoriti o negativnim stranama masovnog turizma u Hrvatskoj, dok će o odnosu religije i ideologije govoriti ugledni vjerski velikodostojnici i teolozi, među kojima svjetski poznati njemački teolog Juergen Moltmann, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić i fra Ante Vučković, predsjednik Franjevačkog instituta za kulturu mira.Festival se otvara večeras, a najzanimljiviji sadržaj prvog dana, osim književnog programa, okrugli je stol o turizmu »između profita i javnog dobra«, koji će voditi novinar Jurica Pavičić.

U četvrtak, Juergen Moltmann održat će predavanje o »kršćanstvu, čovječanstvu i novom nacionalizmu«, dok će na okruglome stolu o »bogu na razmeđu vjere i ideologije«, uz moderaciju Zorana Grozdanova, govoriti mitropolit Perić i fra Ante Vučković.


U petak će o održivome turizmu predavanje održati Erika Harms iz Globalnog vijeća za održivi turizam, a teme će biti i »politika iracionalizma« te povijesna 1948, godina povijesnog razlaza Staljina i Tita. Posljednjega dana festivala, u subotu, splitski povjesničar umjetnosti Ivo Babić govorit će o »pustim gradovima Dalmacije kao turističkim destinacijama«, a očekuje se i predstavljanje Šibenske deklaracije, svojevrsne »nacionalne platforme lijevih snaga«, dokumenta koji bi trebao najaviti tješnju suradnju stranaka hrvatske ljevice.