Svjetski gudači

Na osorskim glazbenim večerima suvremeni repertoar predstavio kvartet Arditti

Davor Mandić



OSOR Cijenjeni svjetski gudački kvartet Arditti nastupio je na 43. osorskim glazbenim večerima. Reputacija je ovoga kvarteta, kako kažu organizatori Osorskih glazbenih večeri, izgrađena na promišljenim i tehnički vrsnim izvedbama suvremene glazbe 20. i 21. stoljeća.


– Od kada je 1974. Irvine Arditti, prva violina kvarteta, osnovao ansambl, praizveli su nekoliko stotina gudačkih kvarteta, a mnoga od tih djela, nastalih ujedno i direktno za kvartet Arditti, ostavila su trajni trag u najrecentnijoj glazbenoj literaturi i repertoaru – kaže se u priopćenju.


U Osoru su Arditti izveli Treći gudački kvartet Wolfganga Rihma, Drugi gudački kvartet Györgija Ligetija, Officium breve Györgija Kurtága, ali su i praizveli novo djelo Danzas e historias hrvatskog skladatelja Berislava Šipuša.




– Upravo je ovim koncertom naš nacionalni festival stavljen na vrlo važnu međunarodnu kartu festivala koji rade na području i suvremene glazbe, odnosno glazbe 20. i 21. stoljeća – kaže se u priopćenju.


Ovogodišnje, 43. osorske glazbene večeri traju do 18. kolovoza, a posvećene su hrvatskim skladateljima Frani Paraću, Berislavu Šipušu i Davoru Bobiću. Već sutra, u utorak, 7. kolovoza slijedi koncert Ivana Vihora s pijanističkim repertoarom perioda romantizma.