Europski projekt

Mala barka 2: Prikupljanje podataka za virtualni muzej mora

Kim Cuculić

Melita Raukar, Nikolina Radić Štivić i Tea Perinčić / Foto: M. GRACIN

Melita Raukar, Nikolina Radić Štivić i Tea Perinčić / Foto: M. GRACIN

Projekt se provodi s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne pomorske baštine



RIJEKA Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, u sklopu europskog projekta »Mala barka 2« koji se kao dio programa prekogranične suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska za razdoblje 2014. – 2020. provodi s ciljem očuvanja materijalne i nematerijalne pomorske baštine, aktivno istražuje i popisuje pomorsku baštinu na području Primorsko-goranske županije.


Projekt su na konferenciji za novinare predstavile ravnateljica Muzeja Nikolina Radić Štivić, Melita Raukar – pročelnica Upravnog odjela za poduzetništvo, turizam i ruralni razvoj PGŽ-a te viša kustosica Muzeja Tea Perinčić.


Kako je istaknuto, u prikupljanje podataka o pomorskoj baštini Muzej želi uključiti i stanovništvo lokalnih zajednica, kao i turiste na prostoru Primorsko-goranske županije.




U tu svrhu Muzej je na svojoj web-stranici objavio obrazac za upis podataka o pomorskoj baštini kako bi bio dostupan svima koji žele pridonijeti prikupljanju podataka, a koji će se koristiti za izradu virtualnog muzeja mora.


Na taj će način i šira zajednica pomoći u trajnom očuvanju pomorske baštine od zaborava i nestajanja, dok će najvredniji primjerci materijalne i nematerijalne pomorske baštine, prema stručnoj procjeni, biti predloženi za zaštitu i upis u Hrvatski registar kulturnih dobara.


Prema riječima Nikoline Radić Štivić, uloga Muzeja u ovom projektu je prije svega provesti osnovnu muzeološku djelatnost na terenu – identificirati pomorsku baštinu, evidentirati je, prezentirati i poduzeti mjere da se ona zaštiti.


– Kroz ovaj projekt namjera nam je osvijestiti kod ljudi što je to pomorska baština, koja je njezina vrijednost i potencijal u smislu razvoja kulturno-turističkih programa i proizvoda. Naš Muzej kroz ovaj projekt, s našim vanjskim suradnicima i partnerima, provodi radionice o pomorskim vještinama i zanatima, izradu tehničke dokumentacije za obnovu tradicijskih plovila te dokumentarističko snimanje obnove tih plovila.


Osmislili smo digitalnu bazu podataka za pomorsku baštinu te zajedno s kolegama iz Rovinja i Slovenskog primorja prikupljamo podatke za unos u bazu koju namjeravamo učiniti dostupnom za pregled svima zainteresiranima. No, kako bi prikupili što više podataka o pomorskoj baštini na terenu, potrebna nam je pomoć građana, stanovnika PGŽ-a, kao i turista koji borave ovdje i imaju interesa uključiti se u ovaj projekt očuvanja pomorske baštine te ih molimo da nam pomognu ispunjavanjem upitnika – kazala je Radić Štivić.


Tea Perinčić dodala je da pomorska baština pored barki, brodova ili lučica uključuje i nematerijalnu baštinu: priče, toponime, legende…


Melita Raukar podsjetila je da su partneri na projektu PGŽ, Turistička zajednica Kvarnera, PPMHP, Udruga i Ekomuzej »Kuća o batani« Rovinj, Općina Izola, Turistička zajednica Izola, Općina Piran i Pomorski muzej Piran. Proračun za projekt iznosi 2,1 milijuna eura (od toga 1,8 milijuna eura bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj).