Koncertna sezona

“Lisinski u Guvernerovoj palači”: Glazbene zvijezde i četiri koncerta do prosinca

Kim Cuculić

Foto: Krasnodar Peršun

Foto: Krasnodar Peršun

Glazbene zvijezde Aljoša Jurinić i Petrit Çeku u istoj sezoni nastupit će i u riječkom HNK-u i u Guveru



RIJEKA »Lisinski u Guvernerovoj palači« naziv je nove koncertne sezone u Rijeci, koja je predstavljena u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja. Kako je ovim povodom istaknuo Dražen Siriščević, ravnatelj Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog, riječ je o povijesnom trenutku jer »Lisinski« od 1973. nije organizirao koncerte izvan Zagreba.


Zagrebački solisti


– Veseli me što se ova suradnja ostvaruje upravo u Rijeci, koja je ponijela titulu Europske prijestolnice kulture. Bit će to susret Zagreba i Rijeke, a ovom prilikom podsjetio bih i da sam rođeni Riječanin. Za koncertni ciklus u Guvernerovoj palači odabrali smo četiri koncerta, vodeći se pritom kriterijima izvrsnosti i raznolikosti zvuka – osvrnuo se Siriščević.


Koncertni ciklus svečano će otvoriti 26. rujna Zagrebački solisti – jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala. Svojevrstan je to uvod u proslavu 65. obljetnice neprekidnog djelovanja ansambla, koji je u Rijeci predstavio violinist Sreten Krstić.




Mjesec dana kasnije, 26. listopada, nastupit će Papandopulo kvartet, koji čine vrsni mladi saksofonisti: Nikola Fabijanić, Gordan Tudor, Goran Jurković i Tomislav Žužak. Zatim će se 13. studenoga riječkoj publici predstaviti Aljoša Jurinić, hrvatska pijanistička zvijezda. Završni koncert ciklusa 14. prosinca održat će Petrit Çeku – ‘princ gitare’ iz Prizrena, jedan od najljepših izdanaka glasovite zagrebačke škole gitare.


Suradnju s »Lisinskim« pozdravili su pročelnik riječkog Odjela za kulturu Ivan Šarar i zamjenik gradonačelnika Nikola Ivaniš, dok je u ime Grada Zagreba podršku projektu dala Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.


Ipak, kad se baci oko na koncertnu sezonu 2017./2018. HNK-a Ivana pl. Zajca, koja je predstavljena još prije ljetne stanke, vidljiva su određena preklapanja s »Lisinskim u Guvernerovoj palači«. Tako će novu sezonu u »Zajcu«, 29. rujna, svečano otvoriti koncert »Juranić & Jurinić« na kojemu će kao solist nastupiti Aljoša Jurinić, dok će 16. siječnja 2018. u »Zajcu« svirati Petrit Çeku.


Apsurdna situacija


Ovakvo preklapanje komentira Marin Blažević, intendant HNK-a Ivana pl. Zajca:– Neshvatljivo mi je da Kulturno vijeće za glazbenu i glazbeno-scensku umjetnost Grada Rijeke, koje predlaže koji će se od prijavljenih programa sufinancirati, odnosno osoba koja je zadužena za taj segment kulture u gradskom Odjelu za kulturu, nisu našli za shodno kontaktirati riječki HNK koji već posljednje tri sezone organizira ciklus komornih koncerata u Guvernerovoj palači ili u zgradi Kazališta.

Prošle sezone realizirali smo desetak koncerata, za koje nismo dobili sredstva ni od Grada Rijeke, ni od Grada Zagreba ni od Ministarstva kulture, nego smo ih financirali iz vlastitih drugih prihoda. Da bi nadležni iz Grada Rijeke provjerili što mi planiramo, bio je dovoljan jedan telefonski poziv.


Ovako je nastala apsurdna situacija u kojoj ćemo u istoj sezoni, u razmaku od mjesec dana, slušati iste gostujuće umjetnike. Očigledno netko u Odjelu za kulturu ne radi svoj posao, pa tako u Rijeku dovodi program koji zapravo direktno konkurira gradskoj ustanovi za koju svi ponavljamo da sama previše košta. Nakon što smo doznali za ciklus »Lisinskog« u Guvernerovoj palači, čuo sam se s Draženom Siriščevićem s kojim izvrsno surađujemo. I on je također shvatio da se radi o nepotrebnom preklapanju.


Stoga smo se dogovorili da ćemo za sljedeću sezonu zajednički osmisliti program, »Lisinski & Zajc«, za Rijeku i Zagreb, što će i u financijskom pogledu biti prihvatljivije. Ovo što se sada događa sluti na provincijalni sindrom. Pitam se da li bi na sličan način Grad Zagreb iz sredstava za svoje javne potreba sufinancirao neku riječku kulturnu ustanovu ili agenciju – kaže Marin Blažević.