2. Kresnikovi dani

Koncerti na originalnim Kresnikovim violinama

Kim Cuculić

Kresnikovim danima Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja raznovrsnim predavanjima, koncertima i vodstvima predstavlja publici glazbenu baštinu pohranjenu u svom fundusu



RIJEKA Drugi Kresnikovi dani, glazbeno-edukativna manifestacija u organizaciji Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, bit će održana od 5. lipnja do 1. srpnja.


Ovogodišnji program najavile su ravnateljica Muzeja Tea Perinčić, viša muzejska pedagoginja Denis Nepokoj i kustosica Tamara Mataija, a u ime suorganizatora Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova – ravnatelj Danijel Trinajstić i profesor Mauro Šestan. 


  Program počinje danas, kad će u Pomorskom muzeju u 18 sati biti organizirano vodstvo kroz Zbirku Kresnik. U Mramornoj dvorani u 20 sati Tamara Mataija održat će predavanje »Instrument kao muzejski predmet«, a zatim će koncert na Kresnikovim violinama održati učenici Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova. Na programu su djela Mozarta, Bacha, Zajca, Paganinija, Piazzolle i drugih skladatelja. 


  Sljedeći petak, 13. lipnja, u 18 sati bit će još jedno vodstvo kroz Zbirku Kresnik, a u 20 sati u Mramornoj dvorani koncert na Kresnikovim violinama održat će Anđelko Krpan uz klavirsku pratnju Renate Hill. Violinist Anđelko Krpan imat će i predavanje o iskustvu sviranja na muzejskim instrumentima, dok će Tamara Mataija izlagati o povijesnom kontekstu nastanka Kresnikove violine. Vodstvo kroz Zbirku Kresnik najavljeno je i za 26. lipnja u 18 sati. Ulaz na ove programe je slobodan.     Manifestacija završava 1. srpnja, kada će u Mramornoj dvorani koncert na Kresnikovim violinama održati Zagrebački solisti. Za ovaj koncert ulaznice će biti u prodaji, a na programu su djela Vivaldija, Mozarta, Schuberta, Weberna i drugih.   Ovim povodom kustosica Tamara Mataija naglasila je da ovogodišnji Kresnikovi dani aktualiziraju pitanje što s instrumentima koji su muzejski predmeti, posebno s obzirom na to da u Hrvatskoj ne postoji muzej glazbe. Praksa u svijetu je takva da se na muzejskim instrumentima aktivno svira, dok neki muzeji smatraju da je instrument muzejski predmet koji je izišao iz uporabe i više se ne koristi.  

Dr. Franjo Kresnik (Beč, 1869. – Rijeka, 1943.) bio je poznati riječki liječnik i graditelj gudačkih instrumenata čija se ostavština čuva u Pomorskom i povijesnom muzeju. Zbirka Kresnik nastala je 1952. godine donacijom Justina Cuculića. Zbirci koja ima memorijalni karakter pripada 207 predmeta, uglavnom izloženih u sklopu stalnog postava Muzeja. Sadržaj zbirke zaokružen je raznovrsnim eksponatima, tiskanom i rukopisnom građom, fotografijama, namještajem, violinama te alatima i popratnim priborom. Dokumentacija i eksponati povijesnog, umjetničkog, znanstvenog kakaraktera svjedoče o vrhunskom stvaralštvu dr. Kresnika, kao i njegovoj ulozi u razvoju domaće liuterije i hrvatske glazbene umjetnosti.