Porto Etno

Kako zvuči ‘Ča je more, da bi bilo polje’ u izvedbi češke avangardne violinistice? Osebujno

Kim Cuculić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler



RIJEKA – Kako zvuči “Ča je more, da bi bilo polje” u izvedbi češke avangardne violinistice, kompozitorice i pjevačice Ive Bittove mogli su doznati oni koji su prisustvovali drugoj večeri Porto Etno festivala održanoj na pozornici HNK-a Ivana pl. Zajca.


Uz pratnju Porto Etno orkestra, Bittova je dala svoju, osebujnu interpretaciju svima poznate pjesme Ivana Matetića Ronjgova, rekavši da je ipak još malo treba uvježbati. Na programu se našla i popularna kompozicija “Ej, lasko, lasko” češkog skladatelja Leoša Janačeka, a nadahnuta i raspoložena Iva Bittova pjevala je i “Ajde Jano”.


Te večeri u “Zajcu” su se mogli čuti češki, francuski, čakavski jezik…, u neuobičajenim vokalnim interpretacijama Ive Bittove koju smatraju zvijezdom world music scene. Svojom pojavom i glazbom ona ruši barijere glazbenih žanrova.




Izdala je više od dvadeset albuma i surađivala je sa svjetski poznatim glazbenicima poput Marca Ribota, Billa Frisella, Hamida Drakea, Toma Cora i drugih. Tijekom duge glazbene karijere, od ranih osamdesetih, koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih.



Nominirana je za BBC Radio 3 Awards for World Music 2003. godine i tako stala uz bok glazbenicima poput Manu Chao i Gotan Projecta. Tijekom karijere je nastupala diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Halla.


Kao uvertira nastupu Ive Bittove, na pozornicu “Zajca” popeli su se legendarni riječki Putokazi, također u pratnji Porto Etno orkestra. Ovoga puta Putokazi su izveli svoje etno uspješnice sa “Zemlje” i “Nove Zemlje”, dok je “Kishica” bila uvod u predstavljanje njihova novog materijala.



Putokazi, jedna od najdugovječnijih hrvatskih vokalnih grupa nastala 1984. godine, ove godine slavi 35 godina postojanja. U grupi se tijekom godina izmijenilo deset pjevačkih generacija, a više od 400 pjevačica i pjevača, utkalo je svoj trag u stvaralaštvo Putokaza.



Festival Porto Etno okupio je i vlastiti orkestar, a svojom svirkom publiku su i ovoga puta oduševili Zoran Majstorović (arapska lutnja, saz, mandolina, ukulele, električna gitara, voditelj orkestra), Branimir Gazdik (bubnjevi), Bojan Skočilić (kontrabas, električna bas gitara), Dorian Cuculić (klavir, klavijature), Zvonimir Radišić (električna i akustična gitara), Vanja Vitezić (udaraljke) i Luka Vrbanec (alt, tenor i sopran saksofon).



Glazbeni program Porto Etno festivala nastavio se na Trgu Riječke rezolucije, gdje su multikulturalni glazbeni miks stvorili zagrebački Cinkuši, majstori turske psihodelične glazbe 21. stoljeća bend BaBa ZuLa i pariški elektro duo Acid Arab koji spaja zvukove zapadne elektroničke glazbe s istočnim zvucima i vokalima.