Gradska knjižnica Rijeka

Intrigantno predavanje uz bonus radionicu: “Hoćemo li ikad više vidjeti snijeg u Rijeci?!”

Sanda Milinković

FOTO/Pixabay

FOTO/Pixabay

Posljednji konkretniji snijeg u cijeloj Rijeci je pao još u veljači 2013. godine.



Bavljenje temama održivog razvoja i zelene paradigme ove jeseni produbljujemo – upravo pred zimu za koju se uz intrigantno predavanje pitamo – hoćemo li vidjeti pahuljice? Kraj studenog pravo je vrijeme za to pitanje, piše na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka. Upravo tamo, smješten u Središnjem odjelu Palača Modello, ove srijede (20.11.) u 18 sati započinje i Zeleni kutak.


Uz predstavljanje ideje, plana rada i načina uključivanja u život Zelenog kutka održat će se i intrigantno predavanje naziva “Hoćemo li ikada više vidjeti snijeg u Rijeci – mikrolokalni klimatološki trendovi” koje će održati Bojan Grbavac, entuzijastični motor iza popularne riječke udruge zaljubljenika u vremenske (ne)prilike Rimeteo i istoimenog portala/stranice. 


Rijeka je od svih gradova na hrvatskoj obali Jadrana, grad koji u pravilu ima najčešće padanje snijega. No, ipak posljednji konkretniji snijeg u cijeloj Rijeci je pao još u veljači 2013. godine. Razloga za takve promjene je nekoliko, a jedan od ključnih je promjena rasporeda baričkih sustava u svijetu, gdje se promijenio tok mlazne struje, koja određuje kretanje baričkih sustava. Hoće li to biti praksa u budućnosti i da li je uzrok tome medijski eksponirano globalno zatopljenje i kolika je uistinu čovjekova odgovornost pri porastu globalne temperature? I opet – hoćemo li ikad više vidjeti snijeg u Rijeci?




Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka dio je procesa definiranih strateškim planom Gradske knjižnice Rijeka 2018. – 2022., a kojim se među ostalim stvara okvir za nove usluge, sadržaje i energiju središnje zgrade koja će do 2021. godine biti dovršena u kompleksu “Benčić” te tako kreira novo središte zajednice usmjereno znanju, istraživanju, znanosti, različitosti mišljenja i otvorenosti. Teme i područja koja će biti u fokusu Zelenog kutka su održivi razvoj, urbanizam, znanost o okolišu, ekologija, vrtlarstvo i “zelena” ekonomija. U knjižnici već djeluju Poslovni kutak (ekonomske teme, inspiracija i poduzetničko znanje), American Corner Rijeka (kulturna razmjena, inovativnost, “makers” kultura i nove tehnologije), a sada im se pridružuju Zeleni kutak, doznajemo iz Gradske knjižnice Rijeka.