Jazz vokalistica

Hrvatsko društvo skladatelja: Leli Kaplowitz potpora na natječaju Internacional

Danijela Bauk

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić



RIJEKA Lela Kaplowitz, cijenjena i nagrađivana jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom, dobitnica je potpore na natječaju Internacional Hrvatskog društva skladatelja. Na natječaj kojim se podupire aktivnost hrvatskih skladatelja na međunarodnoj glazbenoj sceni pristiglo je sedam prijava, a stručno povjerenstvo u sastavu Dubravko Majnarić (predsjednik), Matej Meštrović i Tomislav Škulić u skladu s propozicijama natječaja odabralo je autorski projekt Lele Kaplowitz »To One« i dodijelilo mu financijsku potporu u iznosu od 150 tisuća kuna.


Autorski projekt Lele Kaplowitz obuhvaća izdavanje albuma i predstavljanje kako u Hrvatskoj tako i u SAD-u u prestižnoj koncertnoj dvorani Carnegie Hall, te Kini i Europi uz snimanje videoreportaža 2020/2021. godine. Stručno povjerenstvo je zaključilo da taj projekt ima argumentirani potencijal da se realizira već u najskorije vrijeme te da svojim umjetničkim i visokoprofesionalno predstavljenim materijalom ima najviše potencijala da predstavi hrvatsko glazbeno stvaralaštvo na međunarodnoj sceni i na taj način ostvari promociju i prepoznatljivost Hrvatske, njezine kulture, glazbe i identiteta.


Lela Kaplowitz je cijenjena i nagrađivana jazz vokalistica sa svjetskim iskustvom. Njene izvedbe američke jazz pjesmarice i autorskih skladbi su pamtljive, prožete strašću i pozitivnom energijom. Lela uvijek okuplja vrhunske glazbenike s kojima muzicira lakoćom i virtuoznošću.




Nastupala je u Madison Square Gardenu, Birdlandu, i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem svijeta (Arturo Chico O’Farrill Afro Cuban Jazz Orchestra, Doug Carn, Miles Griffith, Bill Saxton, Harry Whittaker, Dick Griffin,Charles Tolliver, Craig Handy, Gary Fritz, Bob Alberti, Ben Tucker). Lela upoznaje vokalnu improvizaciju preko Sheile Jordan na Jazz konzervatoriju u Grazu. Također uči sa svjetskim imenima jazza, poput Jay Clayton, Mark Murphy, Donna McElroy, Barry Harris i Kate McGary. Pohađa Berklee Summer Music Workshop u Peruggii (Italija) i The Vocal Performance i Jazz improvisation na New School u New Yorku.