Prvi regionalni festival

Filmski segment queer festivala Smoqua nastavlja se u Art – kinu Croatia

Dragan Rubeša



RIJEKA Prvi regionalni festival queer i feminističke kulture »Smoqua«, iza kojeg stoji riječka udruga LORI, ima i svoj filmski segment. Iako njegov filmski program, koji će se dogoditi u subotu 14. listopada u riječkom Art-kinu Croatiji obuhvaća tek tri kratkometražna filma, oni bi mogli poslužiti kao fina idejna polazišna točka za nekakvu ozbiljniju filmsku manifestaciju s queer predznakom na kojoj će kratkiši biti tek jedna od njenih brojnih selekcija. Bilo kako bilo, riječ je o zanimljivim filmovima koji, prafraziramo li naziv manifestacije, pokušavaju skinuti »smoquin« list s rodnih i queer tema na ovim prostorima.


U »Jagodama« Jelene Lele Milošević seosku idilu autoričinih heroina u crnogorskoj zabiti u kojoj dečki nikad ne plaču poremetit će neočekivani dolazak jednog momka (glumi ga zvijezda hrvatskih sapunica Momčilo Otašević). U »Tranziciji« Milice Tomović, koja je uspješno prikazana na lanjskom Locarnu u sklopu kratkometražne selekcije »Pardi di domani«, beogradska rock gitaristica provodi posljednji dan s prijateljima i obitelji uoči njena odlaska u Michigan, gdje bi se trebala podvrgnuti operaciji promjene spola, iako svi oni izuzev njene sestre vjeruju da tamo odlazi na postdiplomski studij.


A u »Dont brejk maj turbofolk hart« Mione Bogović, koja spaja naizgled nespojive Judith Butler i Jelenu Karleušu, događa se nemoguća ljubav jedne turbofolk pjevačice i jedne kuratorice koja priprema beogradsku izložbu o prizrenskoj angažiranoj umjetničkoj sceni. Sve to u nimalo ugodnim vremenima u kojima neandertalci ispred galerije uzvikuju »Kosovo je srce Srbije!« kako bi prekinuli njeno otvaranje. Kosovo i Ibiza, potonja u nazivu galerije u kojoj je postavljena izložba, postaju dva krajnja pola/srca Srbije danas.