Festival

Dvanaest filmova o ljudskim pravima u Art-kinu Croatia

Doris Žiković



RIJEKA Od večeras je na repertoaru Art-kina Festival filmova o ljudskim pravima – Human Rights Film Festival koji donosi 12 filmskih naslova u terminima 17, 19, i 21 sat uz slobodan ulaz.


Večerašnji prvi film »Bez zaklona« donosi priču o medicinskom bratu u hitnoj službi bolnice nedaleko Baghdada. U 19 sati, na repertoaru je dokumentarni film »Pitaš li se tko je pucao?« koji forenzički ispituje prošlost i suočava gledatelje s rasizmom u samoj srži američkog društva. Posljednji film prvog dana je »Bez naslova« Michaela Glawoggera (i Monike Willi) – koji je bez teme, bez naslova, bez imena, a zapravo predivan kolaž života.


Sutra će se prikazivati dokumentarna priča o zloglasnom japanskom kanibalu »Caniba«, potom drama »Projekt Florida« koja nas vodi u floridsku suburbiju i indie dramu »Sedmoga dana« – priču o stalnom sukobu između nade u ostvarenje američkog sna i teške svakodnevice.




Treći dan donosi dokumentarac »Gospođa Fang« koji prikazuje posljednjih deset dana u životu gospođe koja pati od Alzheimerove bolesti, atmosferičnu dramu »Štakori s plaže« prati tinejdžera iz Brooklyna koji dane provodi drogirajući se i tražeći starije muškarce za zabavu te dokumentarac »Rizik« koji prati Julliana Assangea, utemeljitelja zviždačke platforme WikiLeaks nakon nekoliko godina zatočeništva.


U nedjelju je na repertoaru je »Dawson City – Zamrznuto vrijeme« koji donosi rekonstrukciju gradića Dawson kroz filmske isječke iz studija Thomasa Edisona te kultne fotografije Erica Hegga, kao i čileanska drama o ženi koja je na društvenoj margini, ali ju mi imamo prilike vidjeti kao ono što ona želi biti – »Jedna čudesna žena«. Posljednji film je »Grad duhova« koji nas vodi u Raku, glavni grad tzv. Islamske države.


Program Human Rights Film Festival gostuje u Art-kinu u suradnji s Multimedijalnim institutom, Udrugom Filmaktiv i Udruženjem za razvoj kulture Urk.