Spotovi razdora

Dva spota, stotinu mišljenja: Usporedili smo video uratke kojima se za EPK predstavljaju Rijeka i Galway

Danijela Bauk

Foto Filmerija

Foto Filmerija

Za vjerovati je da zbog jednog promidžbenog spota niti će se u Rijeku sliti tisuće i tisuće »kulturnih turista«, niti će zbog njega ti isti otkazati dolazak. On je tu da skrene pažnju ne samo ostatka Hrvatske, već i Europe i svijeta, da je Rijeka 2020. Europska prijestolnica kulture. I da kliknu, potraže informaciju što će Rijeka iduće godine ponuditi svojim i građanima svijeta. Lijepu kulturu koja živi unutar četiriju kazališnih zidova, ili pak umjetnost koja promišlja društvo oko sebe?



Tisuće događanja, bezbroj iskustava, slavlje kulture na rubu Europe. Prekrasni krajolici, prepune ulice nasmiješenih ljudi, pune galerije, kazališta, trgovi i – restorani. Atmosfera je slavljenička. Konji u kasu plažom, avioni koji slijeću na pistu uz more, umirujuća glazba i glas koji govori: Godina je 2020, mjesto je Galway. Iz svih krajeva svijeta ljudi pristižu na najveće slavlje duge i bogate irske kulturne baštine. Hoćete li biti među njima?


S druge strane, baletan u suknjici u mutnoj vodi, vrani konj u kasu među kontejnerima u lučkom terminalu, naborani zvončar u tunelu, ronilac u polupraznom muzeju, astronaut na napuštenom komunističkom brodu. Dan je relativno sunčan, no atmosfera je tmurna, »devastirana«, glazba nimalo umirujuća. Krajolici nisu ni lijepi, a ni zeleni, već sivi i industrijski. Pojavljuje se i ta prokleta kiša. I nema glasa koji vas poziva na slavlje bogate i duge riječke kulturne baštine.


Pogađate, riječ je o dva promidžbena spota za dvije europske prijestolnice kulture 2020. godine – irskog Galwayja i hrvatske Rijeke.




Dva spota, dvije atmosfere, dva različita pristupa. Prvi lijep, »pun života«, objavljen 21. svibnja 2018. godine. U trenutku pisanja ovog teksta, na službenom YouTube kanalu Galway 2020 pregledan nešto više od pet tisuća puta, s čak 27 lajkova, s niti jednim dislajkom u gotovo godinu dana. Onaj riječki, kontroverzan, ružan, objavljen 25. ožujka ove godine na službenoj stranici Turističke zajednice Grada Rijeke ima više od 100 tisuća pregleda, gotovo tisuću dislajkova, i nešto sitno manje lajkova. Tome valja pridodati i više od sedam tisuća pregleda na službenom YouTube kanalu Rijeka 2020. A komentari? Komentari su obilje, da budemo pristojni, različitosti.


Foto Filmerija


Foto Filmerija


Foto Filmerija


Foto Filmerija



Tu je »caka« 


Spot Galwaya je potpuna suprotnost riječkome, irski spot predstavlja upravo ono što mnogi očekuju od jednog promidžbenog spota, a krije se u opisu – turistički. I tu je »caka«. Upravo u tom opisu »turistički«. Jer riječki spot, barem onaj koji potpisuju Magdalena Lupi Alvir i Dalibor Matanić, nije turistički. On to nikad nije ni trebao biti. Bit će vremena i prostora i za pravi turistički »full of life« spot Rijeke EPK 2020.


U Javnom pozivu Turističke zajednice Grada Rijeke za prikupljanje ponuda stajalo je: »Rijeka se danas percipira kao hrvatski urbani fenomen koji čini kako njezina turbulentna prošlost, tako i njezin postindustrijski šarm, multikulturalnost, pop-kultura, otvorenost, slobodoumnost i širina duha. Rijeka ima golemo i raznoliko kulturno nasljeđe prema kojem se odnosi s poštovanjem i sviješću o njegovoj važnosti i koje se odražava u svakodnevnom životnom stilu Riječana«.


Spot koji potpisuju Lupi Alvir i Matanić donosi atmosferu i širinu duha. U tri minute. A iz tog snimljenog materijala će se realizirati i dva kraća spota, jedan s naglaskom na destinaciju, drugi na kulturu. I ne, ni te dvije kraće inačice nisu ti pravi turistički »full of life« spotovi. To su samo kraće, fokusiranije na temu, varijante.


Foto Filmerija


Foto Filmerija



Procijenjena vrijednost spota iznosila je 450 tisuća kuna, sredstva je osigurala Hrvatska turistička zajednica. Je li on trebao stajati toliko? Valjda jest, jer »koliko para, toliko muzike«, u ovom slučaju – promidžbe. A nje nije nedostajalo.


Jer žari u javnom diskursu, što znači da je ispunio jednu od osnovnih zadaća – o njemu se priča, on diže prašinu, oko njega se lome koplja, neki ga proglašavaju remek-djelom, drugi »dnom dna«. Prozivaju ga neriječkim, iako je većina ekipe koja je radila spot – riječka. Prozivaju ga jer ne prikazuje sve ljepote i bogatstvo kulture Rijeke. S jedne strane priznaju mu umjetničku vrijednost, s druge da je sve to »već viđeno« u reklamama popularnih gaziranih sokova ili velikih telekomunikacijskih tvrtki. Nekima je preprogresivan, jer što taj Paraf, što astronaut, što žena-varilac u kazalištu i baletan u baletnoj suknjici. Drugima je »mlaka voda« jer – što se stvarno društvo danas sablažnjava oko baletana u baletnoj suknjici ili punkerice u jakni s natpisom Paraf. Uostalom, tako skockanu punkericu rijetko tko je u Rijeci vidio.


Foto Filmerija


Foto Filmerija




Reakcija i emocija


Spot je izazvao reakciju i – emociju. A emocija jest najvažnija u konzumiranju kulture i jest, kako je i sam Matanić naglasio, najjače oružje EPK.


Nadalje, kad bismo pozbrojili sve komentatore u bespućima virtualne realnosti koji se danima »kolju« oko spota, došli bismo do zadivljujućeg broja konzumenata kulture. HNK Ivana pl. Zajca na svakoj bi predstavi bio dupkom ispunjen, riječke galerije vrvjele bi ljubiteljima likovne umjetnosti, riječki muzeji posjetiteljima, a za književne večeri bili bi redovi. No, istina je bitno drugačija. Nit’ je kazalište puno, nit’ su pune galerije, muzeji, knjižare i čitaonice. Čak se za tek rijetke koncerte i festivale traži »ulaznica više«.


A onda i ta zbrka oko nekoliko spotova. Valjda su nakon 25. ožujka baš svi građani Rijeke pohitali na YouTube i otkrili nekoliko kratkih videouradaka koji nižu lijepe, ili malo manje lijepe slike grada na Rječini. Zbrci je najviše pridonio spot čiju produkciju potpisuje Proces Media, scenarist i režiser je Artem Dushkin, za montažu je zaslužan Mateo Jurčić, dok je producent Tibor Kusić. Njegov život na YouTubu bio je kratkog vijeka, ubrzo je skinut. Kako saznajemo, riječ je o radnoj verziji spota koji se našao u konkurenciji 22 rada koja su pristigla na natječaj Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Grada Rijeke. Dushkinov, manje kontroverzni spot, kako saznajemo, zaslužio je drugo mjesto na istom natječaju, a – gle slučajnosti – na YouTube kanalu Matea Jurčića objavljen je isti dan kad i onaj Matanića i Lupi Alvir. Oni rijetki, jer u kratkom online životu pregledala su ga 133 posjetitelja, te je »zaradio« pet lajkova, pomislili su da se radi o drugom, takozvanom turističkom spotu. Ali ovaj nije – taj.



A nije… 



Nakon nekoliko mjeseci »zimskog sna«, oživio je i kratki video naziva »Flow« dvojice riječkih vizualnih umjetnika Vladimira Šoića i Borisa Ercega. Dečki su taj kratki film objavili početkom ove godine, potpuno nevezano za EPK. Kako su sami u intervjuu Novom listu objasnili, iako prvotno zamišljen kao turistički promotivni video s fokusom na arhitekturi i klasičnim scenama grada, nedugo nakon početka snimanja skužili su da ono što Rijeku zapravo čini zanimljivom i privlačnom su upravo scene svakodnevnog života njenih ljudi. I složili super fora video. I opet je nastala zbrka jer su mnogi opet pomislili da je to »taj turistički spot«. A nije.


No, da zaključimo priču.


Stvar je jednostavna – spot je ipak samo spot. Baš kao što »Galeb« neće potopiti EPK, tako ni jedan promidžbeni spot neće ugroziti taj veliki projekt. Za vjerovati je da zbog jednog promidžbenog spota niti će se u Rijeku sliti tisuće i tisuće »kulturnih turista«, niti će zbog njega ti isti otkazati dolazak. On je tu da skrene pažnju ne samo ostatka Hrvatske, već i Europe i svijeta, da je Rijeka 2020. godine Europska prijestolnica kulture. I da kliknu, potraže informaciju što će Rijeka iduće godine ponuditi svojim i građanima svijeta. Lijepu kulturu koja živi unutar četiriju kazališnih zidova, ili pak umjetnost koja promišlja društvo oko sebe. Jer prije svega, za EPK je važan program.