Transnacionalizam

Drugo more: Trinaesto izdanje festivala Moje, tvoje, nađe od 22. do 24. ožujka

Doris Žiković



RIJEKA Trinaesto izdanje festivala »Moje, tvoje, naše« održat će se u organizaciji udruge Drugo more u Rijeci od 22. do 24. ožujka, s naglaskom na transnacionalizmu, fenomenu koji proizlazi iz sve veće povezanosti među ljudima i rastućeg opadanja ekonomske i društvene važnosti granica nacionalnih država.


U četvrtak, 22. ožujka u galeriji Mali salon otvorit će se grupna izložba na kojoj će biti izloženi radovi renomiranih svjetskih umjetnika Juliana Olivera, Daniele Ortiz, Jeremyja Hutchisona, Raphaëla Fabrea, Jonasa Staala i skupina Studio Folder (Marco Ferrari i Elisa Pasqual) i They Are Here (Helen Walker i Harun Morrison). Izložba istražuje načine na koje nove tehnologije, nove vrste zajednica i novi oblici identiteta preoblikuju geopolitičku kartu svijeta, a ostaje otvorena do 14. travnja. Novomedijski radovi predstavljeni na izložbi bili su izlagani u brojnim galerijama i umjetničkim festivalima, a o njima su pisali mnogi svjetski i neki domaći mediji.


U poslijepodnevnim satima 23. i 24. ožujka u Filodrammatici održat će se predavanja i razgovori s međunarodnim gostima o tome hoće li se tehnologije i zajednice koje ne poznaju granice nastaviti razvijati i rušiti barijere između naroda i građana, ili će rastući valovi migracije, klimatskih promjena, separatizma i nacionalizma voditi prema još razlomljenijoj budućnosti. U petak, 23. ožujka izlaganja će održati publicist i umjetnik James Bridle, novinarka New York Timesa i nekadašnja zaposlenica Al Jazeere i Reutersa Atossa Araxia Abrahamian, te aktivist i jedan od začetnika net.arta Heath Bunting.




U subotu, 24. ožujka prezentacije će održati riječki kulturolog Aljoša Pužar, koji trenutno predaje na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani, glavni analitičar Centra za mirovne studije Gordan Bosanac i milanski arhitekt i dizajner Marco Ferrari, suosnivač spomenute skupine Studio Folder. Polusatna izlaganja bit će na engleskom jeziku i oba će dana započeti u 18 sati. Ulaz na sve programe je besplatan. Festival se provodi u okviru međunarodnog programa State Machines, u suradnji s ljubljanskim Institutom za suvremenu umjetnost – Aksioma.