Priznanje

Danas u rektoratu Sveučilišta u Rijeci dodjela počasnog doktorata Igoru Mandiću

Kim Cuculić

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Mandić se može smatrati pretečom današnjih kulturalnih studija, odnosno kulturologije



RIJEKA Igoru Mandiću, istaknutom hrvatskom književnom kritičaru, esejistu, kolumnistu, analitičaru, piscu i polemičaru, Sveučilište u Rijeci danas će dodijeliti počasni doktorat. Dodjela će biti upriličena u auli rektorata u 12 sati (Trg braće Mažuranića 10). Mandiću će počasni doktorat dodijeliti rektorica, prof. dr. sc. Snježana Prijić-Samaržija, a promotor je prof. dr. sc. Nikola Petković – predsjednik Stručnog povjerenstva za dodjelu počasnog doktorata Mandiću, na prijedlog Filozofskog fakulteta u Rijeci.


Igor Mandić rođen je u Šibeniku 1939. godine. Bio je dugogodišnji suradnik mnogih televizijskih i radijskih postaja, a objavljivao je socio-kulturološke feljtone, eseje, polemike i književne kritike. Dobitnik je novinarske nagrade »Otokar Keršovani«, koju Hrvatsko novinarsko društvo dodjeljuje za životno djelo. U njegov opus ubraja se osam knjiga feljtona, šest knjiga književnih i glazbenih kritika, šest knjiga eseja, jedna antologija, tri knjige »varia«, šest knjiga polemika i četiri autobiografske knjige.


Svojim je zamjetnim opusom, posebice onim radovima koji se odnose na tumačenje kulture svakodnevice, utirao put proučavanjima manifestacija, »niske« kulture, masovne kulture… Mandić se može smatrati pretečom današnjih kulturalnih studija, odnosno kulturologije, a jedini takav studij u Hrvatskoj je onaj na riječkom Filozofskom fakultetu. Fakultetsko vijeće utvrdilo je da nominacija Igora Mandića udovoljava svim propisanim uvjetima za ovu dodjelu, odnosno da je dao poseban doprinos razvoju i napretku kulture i kulturalnih studija.