Mlade snage

Četvrta smotra glumačkih akademija u Rijeci: Pet predstava s pet sveučilišta

Davor Mandić



RIJEKA Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci organizira četvrto izdanje Smotre glumačkih akademija, međunarodnu manifestaciju koja ove godine okuplja studente sa sveučilišta u Zagrebu, Grazu, Hamburgu i Mississippiju, uz domaćine, studente Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Od 3. do 5. studenog publika će vidjeti pet predstava kojima će se predstaviti mladi glumci i glazbenici s pet sveučilišta.


Smotru otvara »Putovanje«, autora i izvođača s Mississippi University for Women. Predstava je to koja propituje pitanja identiteta, imigracije, predrasude o strancima i drugačijima, a na programu je u Filodrammatici u petak, 3. studenog u 19 sati.


Večer nastavljaju riječki studenti koji u Palachu u 21 sat igraju »Bert Cabaret«, kojim obilježavaju stogodišnjicu Oktobarske revolucije. Prve večer završava druženjem u Palachu uz DJ-a Matta the Sunnyja.




Drugog dana manifestacije na programu su dvije predstave nastale ove jeseni na radionicama u suradnji studenata sveučilišta iz Graza, Hamburga i Rijeke. U predstavama »[email protected]« i »War(m)Up« glumci i glazbenici s Umjetničkog sveučilišta u Grazu, Visoke škole za kazalište i glazbu iz Hamburga te Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci istražuju što znači biti glumica danas, kakav je odnos između rada i privatnog života u tom intenzivnom zanimanju, odakle se crpi inspiracija za emocije koje mladi ljudi nisu nikada iskusili. Predstave su na programu u subotu, 4. studenog u 20 i 21 sat u Filodrammatici.


Smotru glumačkih akademija zatvara gostovanje Akademije dramske umjetnosti iz Zagreba, klase Bobe Jelčića, s Ibsenovom »Norom, lutkinom kućom«, u izvedbi studenata diplomskog studija Glume. Ibsenova »Nora« u ovoj izvedbi postaje intimna drama u kojoj se rečenice i stanja iznose prigušeno ma koliko zapravo bili intenzivni, dok ono najvažnije ostaje neizgovoreno. Predstava je na programu u Filodrammatici u nedjelju, 5. studenog u 19 sati.Ulaz na sve predstave je slobodan, uz prethodnu najavu na mail [email protected].