Uskoro odluka

Osmero kandidata za čelno mjesto HAVC-a, među njima i Hribar. Evo tko se sve javio

Hina

S kandidatima će se u utorak obaviti razgovor, potom će Upravni odbor održati sjednicu i donijeti odluku o novom ravnatelju.



Na natječaj raspisan nakon što je na vlastiti zahtjev s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) razriješen Daniel Rafaelić, prijavilo se osmero kandidata, od filmskih kritičara do producenata i redatelja.


Među njima je i bivši ravnatelj HAVC-a, redatelj Hrvoje Hribar, koji je s tog mjesta otišao zbog negativnog mišljenja Državnog ureda za reviziju, no DORH nakon istrage nije utvrdio da postoji ikakva njegova kaznena odgovornost.


Društvo hrvatskih filmskih redatelja u ponedjeljak je dalo Hribaru potporu u priopćenju za medije, ističući kako to »nije tek moralna gesta prema članu i kolegi koji je prije nekoliko godina na nepravedan i iskonstruiran način doveden u situaciju da podnese ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a.«




S obzirom na to da iz Društva smatraju kako bi kandidati na natječaj trebali prijaviti program ili neki drugi dokument kojim bi predočili svoju viziju budućega razvoja HAVC-a, javnosti su stavili na uvid i Hribarovo pismo upućeno Upravnom odboru pod naslovom »Je li moguće rekonstruirati HAVC?«.


Hribarova kandidatura zasad je tim putem jedina potvrđena, no neslužbeno se doznaje da se za mjesto ravnatelja HAVC-a natječe još sedmero kandidata.


To su redateljica Nikolina Barić, filmski kritičari Josip Grozdanić i Višnja Vukašinović, samostalni filmski snimatelj Thomas Krstulović, producenti Damir Primorac i Fran Juraj Prižmić te Chris Marcich, koji je, među ostalim, bio na čelu europskog ureda MPA – Motion Picture Association, koji objedinjuje šest glavnih holivudskih filmskih studija.


S kandidatima će se u utorak obaviti razgovor, potom će Upravni odbor održati sjednicu i donijeti odluku o novom ravnatelju.


Ravnatelj HAVC-a imenuje se na četiri godine, a njegove glavne zadaće su da, među ostalim, organizira i vodi rad i poslovanje Centra, odgovara za zakonitost njegova rada, predlaže godišnji program rada i razvoja Centra, financijski plan Centra te Godišnji plan provedbe Nacionalnog programa.