Ministrica kulture

Obuljen Koržinek u Bruxellesu: Godina 2020. jedinstvena prilika za promociju Hrvatske

Hina

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

 Hrvatska će 2020. godine, kao predsjedateljica Vijeća EU-a i s Rijekom kao europskom prijestolnicom kulture, imati jedinstvenu prilku za promicanje svoje kulture i umjetnosti, izjavila je u u utorak u Bruxellesu ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ministrica Obuljen Koržinek sudjelovala je na sastanku Vijeća EU-a za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, na kojem je imala priliku predstaviti projekt Rijeka 2020.

»Imali smo prezentaciju prijestolnica kulture za 2020. godinu, hrvatske Rijeke i irskog Galwaya. Prikazali smo kratke filmove, pozvali smo partnere, ministre, njihove kulturne djelatnike i umjetnike da se uključe u ta dva projekta. Za Hrvatsku će to biti jedinstvena prilika, te ćemo 2020. godine predsjedati EU-om i imati europsku prijestolnicu kulture. Imat ćemo veliku vidljivost i to će biti prilika za promociju hrvatske kulture i umjetnosti i tu priliku ne smijemo propustiti«, rekla je ministrica.


Na sastanku Vijeća, ministri su, između ostaloga, razgovorali o izvješću o napretku vezano uz direktivu o pružanju audiovizalnih medijskih usluga.»Još ima dosta divergentnih stavova oko pojedinih pitanja tako da će se rasprava nastaviti i za vrijeme malteškog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine. Treba intenzivirati razgovore kako bi se usvojila direktiva i države članice krenule u prilagodbu«, rekla je ministrica, dodajući da Hrvatsku na tom planu čeka »ozbiljna revizija medijskog zakonodavstva, u prvom redu zakona o elektroničkim medijima, možda čak i zakon o HRT-u«.Komisija je u svibnju ove godine predložila neke dopune i izmjene direktive o audiovizualnim medijskim uslugama – zajedničkih pravila kojima se gotovo 30 godina reguliraju audiovizualni mediji te jamči kulturna raznolikost i slobodan promet sadržaja u EU-u. Promjene direktive potrebne su s obzirom da videosadržaji nisu više dostupni samo na televizijskim kanalima, nego sve češće i putem videousluga na zahtjev (Netflix i MUBI) i platformi za dijeljenje videosadržaja (YouTube i Dailymotion). Stoga Komisija želi uravnotežiti pravila koja se danas primjenjuju na tradicionalne radiotelevizijske kuće, pružatelje videousluga na zahtjev i platforme za dijeljenje videosadržaja, posebice kad je riječ o zaštiti djece.Revidiranom Direktivom o audiovizualnim medijskim uslugama naglašava se i promicanje europske kulturne raznolikosti, osigurava neovisnost regulatornih tijela audiovizualnih djelatnosti te radiotelevizijskim kućama daje veća fleksibilnost u oglašavanju.