Legendarni baletan

Mihailu Barišnjikovu odobreno latvijsko državljanstvo

Hina

Mihail Barišnjikov

Mihail Barišnjikov

U pismu kojim je zatražio latvijsko državljanstvo napisao je da priznaje sovjetsku okoupaciju Latvije, što je njegovim budućim sugrađanima vrlo važno te istaknuo kako se »nada da će pridonijeti napretku Latvije i naporima te zemlje u borbi za ljudska prava«



RIGA Američki baletan, koreograf i glumac ruskog porijekla rođen 1948. godine u Rigi, Mihail Barišnjikov u četvrtak je dobio latvijsko državljanstvo.


Zahvaljujući glasovima svih 84 latvijskih zastupnika koji su se izjasnili za to da se slavnome baletanu odobri latvijsko državljanstvo, službena procedura u njegovu je slučaju znatno skraćena.


Barišnjikov je rođen u Latviji u vrijeme kad je ona bila sastavni dio SSSR-a. S obzirom na to da su danas i Latvija i Sjedinjene Države članice NATO-a, latvijskim je zakonom njezinim građanima dopušteno dvostruko državljanstvo.




Mihail je rođen 1948. u Rigi gdje je 1957. počeo plesati klasični balet. Školovanje je nastavio u Sankt Peterburgu (tadašnjem Lenjingradu) na Baletnoj akademiji A. Vaganove.


Od 1967. član je baleta Kirov, gdje se odmah istaknuo briljantnom tehnikom i ekspresivnošću. Plesao je sve uloge klasičnog repertoara. Na gostovanju s moskovskim Boljšoj teatrom 1974. zatražio je azil u Kanadi, a nakon toga preselio u Sjedinjene Države.


Od 1980. do 1990. bio je ravnatelj i prvi plesač u American Ballet Theatreu.


Godine 1990. osnovao je trupu White Oak Dance Project, posvećenu kreacijama suvremenih američkih koreografa. Glumio je i plesao u brojnim filmovima – »Životna prekretnica«, »Plesači«, »Bijele noći«, »Metamorfoze«, a široj je publici poznat iz popularne tv-serije »Seks i grad«.


Smatra se jednim od najboljih plesača u svijetu.


U pismu kojim je zatražio latvijsko državljanstvo napisao je da priznaje sovjetsku okoupaciju Latvije, što je njegovim budućim sugrađanima vrlo važno te istaknuo kako se »nada da će pridonijeti napretku Latvije i naporima te zemlje u borbi za ljudska prava«.


»Kao dijete ruskih roditelja nisam imao baš lagano djetinjstvo u Rigi«, napisao je Barišnjikov, čiji je otac bio sovjetski vojnik. »Moj je otac bio stacioniran u Latviji za vrijeme ruske okupacije te zemlje. Unatoč teškim okolnostima, razvio sam čvrste veze s latvijskim narodom«.