Knjižnica

Zagrijavanje za Tjedan dobre dječje knjige: “Retro” akcija – U potrazi za Kirinom

Sanja Gašpert

Svi su pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe,  pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka, 18. ožujka donijeti u Dječji odjel Stribor



RIJEKA Akcije s »retro« predznakom već su zaštitni znak zagrijavanja za Tjedan dobre dječje knjige Gradske knjižnice Rijeka, a ove godine kreće javna potraga za dječjim radovima vrlo produktivnog domaćeg ilustratora Vladimira Kirina, hrvatskog slikara, grafičara i ilustratora, čije je radove još uvijek moguće naći na policama knjižnica diljem svijeta, kako kućnih, tako i knjižničnih. Kako ističu u GKR-u, u Kirinovom se opusu posebno ističe dugogodišnja suradnja s Ivanom Brlić Mažuranić na ilustracijama njezinih Priča iz davnine, čime se bavio još i nakon spisateljičine smrti.


Ključno je da je 1924. godine upravo Kirin ilustrirao englesko izdanje Priče iz davnine, čime je hrvatsku dječju književnost i ilustraciju izveo na svjetsku scenu. To nije bio kraj njegovog druženja s jedinstvenim maštovitim svijetom – Priče iz davnine ilustrirao je i za treće domaće izdanje 1926. godine te slikovnicu 1956. i 1957. godine.


– Najbolje ga pamtimo upravo po ilustracijama izdanja za djecu, knjiga i slikovnica s kojima smo odrastali kroz nekoliko generacija. Kirin je tako ilustrirao izdanja Andresenove priče, Grimmove priče, Robinzona Kruzoa, Basne i mniga druga izdanja. Gradska knjižnica Rijeka stoga opet uparuje snage a s Antikvarijatom Mali neboder, u pomoć je prizvala i druge riječke čuvare Kirinove baštine poput Vile Ružić – Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić – Brlić – Ružić, a sada treba i pomoć građana.


Svi su pozvani zaviriti na svoje tavane, police, pod krevete, u ormare, konobe, pronaći svoje primjerke ilustriranih izdanja Vladimira Kirina te ih do ponedjeljka, 18. ožujka donijeti u Dječji odjel Stribor, Trg 128. brigade HV 6 gdje će u travanjskom Tjednu dobre dječje knjige postati dijelom jedinstvene izložbe U potrazi za Kirinom. Svi primjerci knjiga građana po završetku izložbe bit će vraćeni vlasnicima, ističu u GKR-a.Tjedan dobre dječje knjige najveća je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka, posvećena dječjoj književnosti, dječjim autorima i dječjoj publici. Odvija se kao dio programa Dječje kuće Rijeka 2020 Europska prijestolnice kulture.

– Iza Gradske knjižnice Rijeka su i prethodne izložbe koje su građane motivirale na sudjelovanje i okupile u malom staklenom Kreativnom laboratoriju GKR-u – Izložba slikovnica kolekcionarke Tamare Teković, Maja putuje kroz vrijeme, izložba slikovnica o Maji, Divota prašine, izložba najstarijih slikovnica u gradu, Divota posvete, izložba najljepših posveta, Hlapićeva baština, izložba izdanja Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića i prvog objavljenog izdanja pronađenog u obiteljskoj knjižnici u Lovranu, Knjiga moga djetinjstva, izložba najdražih knjiga djetinjstva, Divota spomena, izložba najdražih obiteljskih spomenara.