Krivo je ljeto

Više vremena za čitanje? Evo nekoliko knjiga koje čudesno mijenjaju život ili barem čine odmor zabavnijim

P. N.

ilustracija

ilustracija

Što se ljeti najviše čita? Usredotočuju li se sezonci na novitete ili posežu za onim što tijekom godine nisu stigli pročitati? Kako bilo, naći će se ponešto za sve čitateljske ukuse



Statistike su neumoljive i kažu da Hrvati ne čitaju ili da čitaju vrlo malo. No, statistika je čudna stvar jer se, unatoč njezinim nepogrešivim metodama i izračunima, na najnovije naslove u hrvatskim knjižnicama čeka ne baš kao na najnoviji model popularne birkinice, ali da se čeka, čeka se. Kulturi nečitanja unatoč, u tramvajima i autobusima, na gradskim ulicama i trgovima ili terasama kafića znade se ponekad zamijetiti u knjigu duboko uronjenog čitatelja.


Dolaskom toplijeg vremena i odlazaka na plažu, povećava se i broj onih koji će posegnuti za kakvim štivom. Što je uzrok porastu broja sezonskih čitatelja? Je li i tome, kao i mnogim drugim ljetnim fenomenima, krivo more? Zapravo nije ni važno, zar ne? U trenutku kada se knjižare zatvaraju, lijepo je vidjeti da knjiga pronalazi put do čitatelja i da, kao što oni putuju s knjigom, i knjiga putuje s njima.


Što se to ljeti najviše čita? Žanrovsku literaturu poput krimića i ljubića ili ozbiljnije literarne tekstove? Usredotočuju li se sezonci samo na novitete ili posežu i za onim što im je tijekom godine promaklo ili nisu stigli pročitati? Kako bilo, naći će se ponešto za sve čitateljske ukuse.


Crni humor ili krimić?




Naklada Ljevak za vruće je dane pripremila knjigu Zovem svoju braću Jonasa Hassena Khemirija, švedskoga autora tuniškog porijekla. Taj opsegom nevelik, no izrazito snažan roman otkriva što se dogodi kada paranoja izmijeni svijest i navodi čitatelja da se zapita što je normalno ponašanje u svijetu koji je odavno izgubio kompas.


Preteško za ljeto? Nema problema. Svježe iz tiskare stiže i knjiga Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo je** američke autorice Sare Knight. Knight je na pisanje ovoga bestselera potaknuo jedan drugi, gotovo jednako popularan priručnik, a oni koji zavire u ovu knjigu i dopuste da ih obuzme njezina „je** mi se“ filozofija, već danas oslobodit će se stresa i omogućiti si da vrijeme, energiju i novac preusmjere na doista važne osobe, stvari i događanja.


Snažnu dozu humora, doduše crnoga, svojim će čitateljima isporučiti Alina Bronsky. Majstorica oblikovanja snažnih ženskih likova i crnohumornih situacija svoj status potvrđuje i romanom Posljednja ljubav babe Dunje u kojem oživljava cijeli jedan iščezli svijet i pokazuje kako stvoriti vlastiti raj u zoni smrti. Da ljubav ne poznaje granice, uz babu Dunju dokazat će i Addie i Louis, junaci priče Naše duše u noći američkoga autora Kenta Harufa. Postoji li ljubav u poznoj dobi i koliko se ona razlikuje od strastvenih, mladenačkih zaljubljivanja? Haruf je u svom posljednjem romanu dospustio junacima da sami odgovore na to pitanje, toplom i dirljivom pričom u kojoj će uživati sve generacije.


A sve će generacije uživati i u djelima vladarica svijeta krimića. Roman Ase Larsson Prolivena krv, drugi iz serijala o odvjetnici Rebecki Martinson, vrlo je zanimljiva priča s intrigantnim likovima među kojima se našla čak i jedna vučica. Osim Ase, skandinavske boje brani i Kristina Ohlsson romanom Tratinčice. Usprkos nježnom naslovu, drugi se nastavak serijala o istražiteljskom timu Alexa Rechta bavi mnogim mračnim temama od kojih, kako se čini, ni najrazvijenija društva poput švedskog nisu cijepljena.


Kako biste mogli neometano uživati u čitanju, Naklada Ljevak pripremila je ponešto i za najmlađe čitatelje. Čitanje ne poznaje dobne granice i stoga se i najmlađi druže s knjigom. Primjerice, s Diktatorom Ulfa Starka, slikovnicom koja se, uz prekrasne ilustracije Linde Bondestam, može pohvaliti i sažetom, ali duhovitom i zanimljivom pričom o onoj manje dragoj, ali svejedno prisutnoj dječjoj ljubavi – ljubavi prema zapovijedanju.


Detoks od A do Ž


Iz Planetopije stiže Detoks: Program od A do Ž, priručnik o kuhanju, vježbanju i postupcima za prirodan detoks u tri tjedna koju je napisala Dunja Gulin u suradnji s Mariom Valentićem. Ova je knjiga osmišljena kao cjeloviti priručnik za samostalno provođenje učinkovite detoksikacije na prirodan način. Probrani, provjereni recepti i sustavni jelovnici, liste nabavke po tjednima, savjeti za organizaciju pripreme obroka, kao i dodatni rituali – od čajeva, do njege kože, disanja i vježbanja za čišćenje organizma od toksina.  Rezultat: veća doza vitalnosti, pomlađeno tijelo, jači imunitet, rješenje nekih zdravstvenih tegoba.


Knjiga je nastala nakon višegodišnjeg provođenja online detoks-programa i zamišljena je kao vodič, dan po dan, koji daje podršku i korisna znanja za provođenje detoksa u bilo koje godišnje doba te prilagođenog sportašima i rekreativcima. Knjiga je to koja će vam trebati barem jednom godišnje, iako ćete neke načine kuhanja, rituale i vježbe vjerojatno htjeti provoditi cijele godine.


Dunja Gulin educirala se na području prirodne prehrane, prvo u Makronovi, a zatim kroz rad i asistiranje na mnogim programima u Hrvatskoj i inozemstvu te pohađanjem konferencija o zdravoj prehrani u SAD-u gdje je završila i Plant-based nutrition program dr. Colina Campbella pri sveučilištu Cornell. Osim kuharica Doručak i Vege-burgeri autorica je nekoliko kuharica na engleskom jeziku: Raw Food Kitchen, The Vegan Baker, The Vegan Pantry, Fermented Foods, Falafel Forever. Pokretačica je projekta Rentaj Chefa, voditeljica je radionica kuhanja i autorica on-line detoks škole kuhanja na www.dunjagulin.com.


Kako ukrotiti jastreba


Profil je nedavno objavio roman „Tako počinje zlo”, remek-djelo španjolskog pisca Javiera Maríasa, često spominjanog kandidata za Nobelovu nagradu za književnost, ali i autora čiji se romani prodaju u stotinama tisuća primjeraka i redovito prevode na više od 40 jezika. „Demonstracija onoga što književnost može postići u svome najboljem izdanju”, utvrdio je Hari Kunzru pišući za Guardian o ovom romanu. Juan de Vere, mladi i odani asistent poznatoga filmskog redatelja Eduarda Muriela, dobio je neobičan zadatak od svog poslodavca – pratiti obiteljskog prijatelja Jorgea Van Vechtena koji se „ponio nedostojno prema jednoj ženi, a možda i više njih“. Je li riječ o Beatriz, Eduardovoj ženi, zašto je Eduard toliko mrzi, kako je Van Vechten ušao u njihov život…, samo su neka od pitanja koja se pojavljuju. Isprva nesiguran u praćenju, De Vere uskoro shvaća koliko je u toj priči teško ostati samo promatračem. Zadatak koji je dobio pretvara se u teret koji će ga progoniti cijeli život. Majstorstvo pričanja priče, gotovo trilerovski zaplet i držanje čitatelja u napetosti do samoga kraja te stilska besprijekornost poznate su Maríasove osobitosti koje mu služe u pokušaju dosezanja istina o ljubavi, životu.


„J kao jastreb” autorice priča je o Helen, koja je odmalena zaljubljena u ptice, a nakon smrti oca, novinskog fotografa, odluči „pripitomiti” jednu od najopasnijih grabljivica − jastreba. Helen Macdonald u ovoj veličanstvenoj autobiografskoj knjizi ispituje granice svoje ljudskosti. Njezina dirljiva i humoristična knjiga spoj je priče o procesu žalovanja, biografskog uvida u život utjecajnog pisca, ali i jedinstven pogled na magnetsku privlačnost iznimne životinje. Opsesija, ludilo, sjećanje, mit i povijest stapaju se u izuzetan spoj pisanja o prirodi i memoara iz pera autorice koju su kritičari proglasili književnom inovatoricom.