Dodjela tradicionalne nagrade

VRISAK Olji Knežević nagrada VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman

Davor Mandić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Crnogorska spisateljica nagradu je zaslužila za rukopis "Katarina, Velika i Mala"



RIJEKA  Nova pobjednica VBZ-ova natječaja za najbolji neobjavljeni roman, hrvatske najizdašnije književne nagrade u iznosu 100.000 kuna, crnogorska je spisateljica Olja Knežević, a nagradu je zaslužila za rukopis »Katarina, Velika i Mala«.


Rukopis je u obliku knjige, kao i pripadajuća mu nagrada, autorici uručen na svečanosti u Guvernerovoj palači, glavnome mjestu događanja 12. riječkog sajma knjiga i festivala autora Vriska.


S autoricom je nakon uvodnog dijela ceremonije na pozornici u Mramornoj dvorani razgovarala dugogodišnja voditeljica ove nagrade Blaženka Leib te je dobro raspoložena publika, koja se opet, kao i prošle godine, u lijepom odazivu pojavila na dodjeli, mogla čuti nešto više o nagrađenom romanu.




A radi se o priči ispripovijedanoj u prvom licu o potrazi za identitetom, rasutim, pa ponovno sastavljenim u brojnim gradovima koje je kao mjesta boravka mijenjala glavna junakinja Katarina.


– Ja pišem o ženama koje se traže, o gubicima starih i osvajanju novih identiteta – rekla je Olja Knežević, dodavši da je dosad objavila četiri knjige, a da se pisanjem ozbiljno bavi od 2007. godine, kada je upisala postdiplomski studij kreativnog pisanja u Londonu, iako je romaneskno propisala još od ranih dječjih godina.


Sama dodjela protekla je rutinski odlično organizirana, uz dobru praksu dijeljenja nagrađene knjige onima koji se pojave na dodjeli, koji onda mogu odmah dobiti i potpis autorice u svoj primjerak knjige. Iako prigodna obraćanja često nema neke potrebe navoditi, ono pročelnika za kulturu Ivana Šarara ipak je bilo znakovito.


Naime Šarar je jasno potvrdio ono što se zapravo već zna, no nije možda javno izrečeno, hvaleći VBZ u kontekstu Vriska, da su, što se tiče Europske prijestolnice kulture 2020, oni žrtve činjenice etablirane manifestacije.


– Zato će VBZ morati sačekati 2021. godinu za novi razvojni ciklus – rekao je Šarar.


Večer je sjajnom svirkom, koja je u više navrata izazvala glasne povike bravo i frenetične aplauze, začinio Zoran Majstorović Trio.