Završnica

U finalu utrke za VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman trinaest naslova

Davor Mandić

Žiri je finaliste odabrao među 97 rukopisa pristiglih na natječaj za nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela



ZAGREB U širi izbor za sto tisuća kuna (u bruto iznosu) vrijednu nagradu VBZ-a za najbolji novi originalni i neobjavljeni roman ove je godine uvršteno 13 naslova odabranih među 97 rukopisa pristiglih na natječaj za tu najizdašniju regionalnu književnu nagradu koja dobitniku donosi i objavu književnoga djela.


Naslovi koji su odabrani u širi izbor su »Falusopatija«, »Svak’ ima nešto«, »Stanica«, »Počivali u nemiru«, »Nedovršena«, »Posljednji muškarac«, »Katarina, Velika i Mala«, »Rimemor«, »Slani mrak«, »Lepoglava«, »Nestajanje«, »Troškovi« i »Strapado«.


Žiri je i ove godine odlučivao u sastavu: književnik Zoran Ferić kao predsjednik te, kao članovi, književni kritičar Strahimir Primorac, književna kritičarka i prevoditeljica Jagna Pogačnik, glavni urednik VBZ-a Drago Glamuzina i pjesnik, prozaist i esejist Mile Stojić.




Do 1. veljače, do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljeno je 97 rukopisa pod šifrom, koji konkuriraju za nagradu koja se dodjeljuje već petnaesti put.


Nagrada VBZ-a najizdašnija je regionalna književna nagrada osmišljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja, te s ciljem održavanja i oživljavanja regionalne književne scene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.


Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži i ponovi uspjeh dosadašnjih dobitnika.


Prošle godine nagradu je dobila Marina Šur Puhlovski za rukopis »Divljakuša«.